Foto: cv-ketel-kopen

Een CV ketel kopen - waar moet je op letten?

Een CV ketel, ofwel een centrale verwarming ketel is een van de belangrijkste onderdelen van een woning.

Guido van Loon

Vroeger verwarmde men het huis met behulp van hout, maar tegenwoordig wordt dat niet meer gedaan. De reden is eenvoudig: milieubewustzijn. Bij de verbranding van hout komt er namelijk heel wat CO2 en fijnstof vrij. Ook waren er veel mensen die naast brandhout ook afvalhout verbranden. Denk bijvoorbeeld aan een oud meubel. Gevolg daarvan was dat er verschillende schadelijke stoffen vrijkwamen. Een CV ketel daarentegen is veelal beter voor de natuur. De centrale verwarmingsketels die men vandaag op de markt brengt, worden steeds efficiënter en zuiniger.

De CV ketel heeft als taak water verwarmen. Dit heet water kan vervolgens worden gebruikt om ruimtes in je huis op te warmen. Heel veel mensen denken nog steeds dat het de verwarming is die warmte geeft, maar eigenlijk krijgen we de warmte van het opgewarmde water dat erdoor gaat.

Grote van de woning

Wanneer je een CV ketel koopt, zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Eerst en vooral moet je kijken naar de grootte van de woning. Je moet ervoor zorgen dat het vermogen van de ketel toereikend is voor het huis waarin hij is geplaatst. Hoe groter de ruimtes zijn, hoe groter de ketel zal moeten zijn. Het principe is namelijk erg eenvoudig: een CV ketel kan een bepaalde hoeveelheid water per minuut verwarmen. ALs dat op is, dan moet je opnieuw wachten tot er vers water is.

Een belangrijk onderscheid kan worden gemaakt tussen een appartement of een gewoon huis. Bij appartementen zal de ketel altijd kleiner zijn. De reden daarvoor is ook de beschikbare oppervlakte. Niet alleen zal er minder heet water nodig zijn in een appartement, men heeft ook gewoon minder ruimte. Een centrale verwarming ketel met een groter vermogen, is ook groter qua behuizing. Daarom kiest men in een appartement vaker voor een beperkte ketel.

Daarnaast is er ook nog een groot verschil tussen huizen. Grote villa’s hebben nood aan meer warm water, terwijl kleine rij huisjes soms niet meer nodig hebben dan een appartement. De beslissing over de grote van de ketel hangt ook onder meer af van de gezinssamenstelling…

De grootte van het gezin

Een CV ketel kopen doe je gelukkig niet alle dagen. Het nadeel daarvan is natuurlijk wel dat je vooraf rekening moet houden met de gezinssamenstelling. Misschien zijn jullie nu nog maar met twee, maar wie weet is er wel een kinderwens. Of ook helemaal niet, maar een ongelukje kan altijd gebeuren. Daarom moet je vooraf goed nadenken over de mogelijkheid tot gezinsuitbreiding.

Meer mensen in huis, betekent een grotere kans dat meer mensen tegelijk warm water nodig hebben. Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan het aantal badkamers. Een gezin van vier personen of meer, beschikt meestal over twee badkamers. Wanneer die ‘s morgens op hetzelfde moment worden gebruikt, dan kan dat een probleem geven voor een te kleine CV ketel. Ik zou je altijd aanraden om een iets te groot model te kiezen, liever dan iets te klein. Beschik je over meerdere badkamers? Zorg dan zeker dat er de mogelijkheid is om ze allemaal tezamen te gebruiken.

Voor de ruimere villa’s, waarin er een badkamer is bij elke slaapkamer, wordt er veelal aangeraden om voor een industrieel toestel te kiezen. Een andere mogelijkheid is het creëren van afzonderlijke gesloten systemen en dan ook per systeem een CV ketel te voorzien.

De energiebron

Een centrale verwarming ketel biedt veel gebruiksgemak. Vandaar ook dat menig Nederlander ervoor kiest. Bij de aankoop moet je wel nog een groot onderscheid maken tussen een ketel die werkt op aardgas, en een ketel die werkt via stookolie.

Een CV ketel die werkt met stookolie, vergt wel nog wat meer moeite. Je moet er namelijk tijdig voor zorgen dat er een nieuwe voorraad stookolie in huis is. Bovendien is de verbranding van stookolie ook alweer niet goed voor het milieu. Daarnaast verwacht men dat prijzen van stookolie nog fors duurder zullen worden, dus je moet de afweging maken of het wel een investering waard is.

Een ketel die werkt op aardgas is nog makkelijker in gebruik. Aardgas wordt namelijk continu aangevoerd en moet niet worden bijgevuld. Bovendien wordt er van aardgas ook gezegd dat het milieuvriendelijker is. Naar de toekomst toe, lijkt aardgas dan ook te winnen van stookolie. De vraag is alleen welke trends we de komende jaren zullen zien. Voor hetzelfde geld wordt er een geheel nieuwe technologie ontwikkeld.

Reacties