Foto: 2017-11/woning-in-de-winter.jpg

Extra duurzaam de winter door! Deze tips mag je niet missen

In ons koude kikkerlandje kan het behoorlijk kil zijn buiten, vooral in de winter.

Tot op de dag van vandaag gaat er veel warmte gaat verloren in woningen met onvoldoende isolatie. Je woning, je portemonnee en het milieu zijn hiervan de dupe. Vind hier de tips die je woning weer warmtevast en duurzaam maken.

Tip 1: Maak de meest onbekende warmtedief onschadelijk

Een voor velen nog onbekende oorzaak van onnodig warmteverlies is de welbekende brievenbus. Beschik je al over een anti-tochtborstel? Deze zijn verkrijgbaar vanaf € 10 en verdient zichzelf razendsnel terug.

Tip 2: Overweeg te investeren in een goede HR-ketel

Gemiddeld is een cv-ketel om de 12 tot 15 jaar toe aan vervanging. Wacht niet te lang met het vervangen van je cv-ketel want overbodig stoken is bijzonder schadelijk voor het milieu. De HRe-ketel is in opkomst door zijn zuinigheid en hoge rendement. Met een gemiddelde aanschafwaarde van € 10.000 tot € 11.500 is het wel een investering. Deze investering wordt pas interessant bij een gemiddeld gasverbruik van +1650 m3 per jaar. Bij dit verbruik verdien je de investering sneller terug. Een goedkoper alternatief is de Hr-ketel die gemiddeld € 1.000 - € 2.600 kost.

Tip 3: Investeren in isolatie

Een zuinige cv-ketel zet energie efficiënter om in warmte. Geef deze warmte geef kans om te ontsnappen door te isoleren. Degelijke woningisolatie is essentieel voor een laag energieverbruik en een aangename stabiele kamertemperatuur. Ontdek hier de financiële voordelen van de drie meest voorkomende soorten isolaties.
- Dakisolatie, bespaar tot wel 30% op je stookkosten
Warmte stijgt op, veel warmte gaat dan ook verloren via je dak. Is jouw woning toe aan een nieuw dak, of moeten slechts enkele renoverende maatregelen worden getroffen? Een gemidddelde isolatieinvestering bedraagt € 2.350 bij een oppervlakte van 75 m2. Je bespaart gemiddeld gemiddeld € 430 per jaar wat neerkomt op een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar.
- Spouwmuurisolatie, relatief goedkoop met een hoog rendement
Ook muren zijn vaak bijzonder kwetsbaar voor kou. Spouwmuurisolatie is een voordelige maar zeer rendementvolle manier van isoleren dat slechts € 15 per vierkante meter muur kost. Spouwmuurisolatie bespaart gemiddeld 18% per jaar en verdient zichzelf in normale omstandigheden in 4 jaar terug.
- Vloerisolatie, ervaar het onderschatte comfort van vloerisolatie
Vloerisolatie geeft je woning aanzienlijk meer comfort en bespaart veel energie. Dankzij vloerisolatie gebruik je in een gemiddelde twee-onder-een-kapwoning op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt zo’n € 200 per jaar op je energierekening en 600 kilo CO2-uitstoot. En behalve het feit dat vloerisolatie de voetjes op hun gemak stelt wordt ook je woning gelijkmatiger warm.

Tip 4: Haal isolatieglas in huis

Er gaat veel minder warmte verloren wanneer er hoge kwaliteit isolerend glas in de kozijnen wordt geplaatst. De meeste woningen zijn tegenwoordig voorzien van dubbel glas. Dubbel glas kent echter verschillende varianten, de best isolerende zijn HR++ en HR+++ ofwel triple glas. Het meest populaire isolerende glas is HR++ glas en dit kost gemiddeld € 130 per m2. Ten opzichte van enkel glas bespaart je dit gemiddeld € 130 per jaar op een oppervlakte van 10 m2 glaswerk. HR+++ kost gemiddeld € 170 per m2 en bespaart op een oppervlakte van 10 m2 gemiddeld € 140 per jaar.

Tip 5: Combineer isolatie en ventilatie voor het ideale leefklimaat

Wist je dat het ideale luchtvochtigheidspercentage tussen de 40 en 60 procent ligt? Vroeger beschikte woningen automatisch over natuurlijke ventilatie in de vorm van naden en kieren die tocht doorlieten. Nu woningen steeds beter geïsoleerd zijn is het uitkijken dat dit niet ten koste gaat van de luchtvochtigheid. Door af en toe een raam of deur open te zetten realiseer je op een natuurlijke manier een gezonde atmosfeer in je leefomgeving.

Geef het groene voorbeeld

Wat fijn dat je je bewust bent geworden van het welzijn van het milieu. Door het treffen van energiebesparende maatregelen geef je een bepaald signaal af dat anderen stimuleert jouw duurzame voorbeeld op te volgen. Dit is wat de overheid al een tijdje probeert te stimuleren door subsidies uit te keren aan degene die energiezuinige maatregelen treffen. Ook hier kun jij van profiteren wanneer jij energiezuinig onderneemt.

Reacties