Foto: Lichtenberg-aspen

Zelf een huis (laten) bouwen? Dit zijn de aandachtspunten

Het laten bouwen van je eigen huis, in particuliere opdracht, is een droom die eindelijk vorm krijgt. Lange tijd borrelen er al ideeën, die nu eindelijk gestalte krijgen.

Theo Vliegop 25 April 2023

Alles klopt, er zijn voldoende financiële middelen beschikbaar: jij, of jullie, zijn toe aan deze volgende stap in je leven. Sta jij aan de vooravond van deze next level stap? Het is dan natuurlijk wel handig als je al wat beter weet wat je kunt verwachten en welke aandachtspunten je niet over het hoofd mag zien.

Het is handig als je praktisch bent ingesteld en het geen enkel bezwaar vindt om je goed in te lezen in wet en regelgeving rondom de eigenbouw van een particuliere woning.

Welke locatie wordt het?

Natuurlijk een hartstikke belangrijke: wáár komt je nieuwe woonplek? Wat past écht bij jou/jullie? Welke bouwkavels zijn er beschikbaar? Maar ook: ben je bereid met minder genoegen te nemen, of een oud pand op de bouwkavel eerst te moeten slopen? Duizend-en-een zaken kunnen erg bepalend zijn.

Onderzoek naar de bouwkavel

Wat is het bestemmingsplan van de bouwkavel? Mag jij hier de droomwoning bouwen die je voor ogen hebt? Voor deze vragen neem je contact op met de gemeente, maar naast deze formele statussen is het ook zaak de grond te laten onderzoeken. Zo kun je een bodemonderzoek laten uitvoeren, en doe je er soms ook verstandig aan een historisch onderzoek te laten uitvoeren (is het een vindplaats van archeologische vondsten?). Ook wil je weten of de grond geschikt is voor bebouwing.

Vergunningen aanvragen gemeente

Na deze oriëntatie is het zaak vergunningen aan te vragen bij de gemeente. De gemeente zal ook aangeven wat de afmetingen van de woning mogen zijn en kan ook zelfs bepalen welk kleuren en materialen zijn toegestaan en welke niet. Worden deze bouwvergunningen toegekend, dan is het tijd om de financiën te regelen.

Financiering

Welk bedrag kun je lenen en wat zijn jouw eigen financiële middelen? Om als eigenbouwer de zelfbouw te kunnen bekostigen, wordt er meestal gebruik gemaakt van een bouwdepot. Vanuit het bouwdepot worden de bouwkosten betaald. Om het bouwdepot te krijgen heb je naast jouw financiële status een bouwvergunning nodig, een taxatierapport, aannemingsovereenkomst en een afbouwgarantie.

Kosten van woningbouw

Natuurlijk wil je weten met welke kosten je te maken krijgt. Want wat kost een villa bouwen bijvoorbeeld ten opzichte van een kleinere woning? Loont het om te besparen op meters, of vormt dit binnen de bouwfase niet eens meer een echt groot verschil?

Bij de bouw van een eigen woning krijg je met vele uiteenlopende kosten te maken, zoals:

  • Kosten vergunningen
  • Notariskosten
  • Hypotheekaanvraag kosten
  • Taxatiekosten
  • Bodemonderzoek kosten
  • Aanleggen nutsvoorzieningen
  • Kosten aannemer
  • Kosten materialen (van steen en beton tot de nieuwe keuken, vloeren en badkamer e.d.)
  • Kosten architect

Meer weten over het totaalplaatje van je toekomstige woning? Neem een ervaren ontwikkelaar in de hand, voor advies over het bouwkavel, het realiseren van het bouwontwerp en het uitvoeren van de bouw. Voor dit totaalconcept bezoek je Lichtenberg, waar jouw plannen op maat én verantwoord gerealiseerd worden.

Reacties