Foto: nieuw-huis-inrichting-1

Een nieuw huis? Wat doe je met de inrichting?

Volgende maand gaat het voor mij echt gebeuren: ik ga verhuizen naar een spiksplinternieuw huis.

Guido van Loon

Er is nog geen vloer om rekening mee te houden en de muren zijn nog kaal. Ik krijg dus echt een blanco canvas. Maar dan een waarin ik mag gaan wonen, hoe gaaf is dat. Maar het levert ook wel wat hoofdbrekens op. Want hoe pak ik de inrichting aan? Kies ik voor twee losse banken of een grote bank? Wat leg ik eigenlijk op de vloer? Waar zet ik mijn kasten neer en wat wil ik voor de ramen? Pfoeh! Leuk zo’n nieuw huis, maar ineens moet er best veel geregeld worden.

Begin bij het begin

Een tip die ik kreeg was: begin bij het begin. Zorg dat eerst de basis op orde is. Zo heb ik vorig jaar al een mooie vloer aangeschaft. Deze was toen in de aanbieding en zodra ik de bouwtekeningen van mijn huis had en dus de oppervlakte kon meten, heb ik de vloer besteld. Dus dat is klaar. Maar voordat de vloer gelegd wordt, moeten eerst de muren in de verf. De muren zijn namelijk nog helemaal kaal, die kunnen wel een likje verf gebruiken. De verf heb ik vorige maand tijdens een andere aanbieding gekocht, net als kwasten, rollers en schuurpapier. Het kan maar klaar zijn.

Is de basis in orde? Dan pas inrichten!

Natuurlijk kijk je, net als ik, het allermeest uit naar het inrichten van je nieuwe huis. Het bestellen van een bank moet je ook echt op tijd doen. Er is vaak een levertijd van 10 tot 12 weken, afhankelijk van het model en de uitvoering die je kiest. Ik ben voor een bank naar Ter Aar (tussen Amsterdam en Rotterdam) gegaan. Daar is een prachtige woonwinkel te vinden en ik vind het toch prettiger om even op een bank te hebben gezeten voor ik ‘m bestel. Je kunt dan de kwaliteit goed voelen en ook gemakkelijker een keuze maken uit de diverse stoffen en andere materialen. De bank wordt geleverd zodra ik een belletje geef, dus dat is ideaal.
Maar met alleen een bank ben ik er nog niet. Een salontafel heb ik in dezelfde winkel gekocht. Ik moet immers ergens mijn kopje koffie kunnen neerzetten!

Accessoires bewaar je voor het laatst

Nog een tip die ik kreeg: ga eerst wonen voor je accessoires aanschaft. Je weet pas als je er even woont of die bank daar op de goede plek staat en of die kast echt zo handig is daar. Als je al accessoires koopt, dan kan het zijn dat je die niet goed meer kwijt kunt als je na een paar weken toch besluit de indeling wat te veranderen.

Het is ook daarom dat ik nog even wacht met het aanschaffen van een vloerkleed. Natuurlijk ben ik helemaal weg van mijn bank en kan ik een vloerkleed in dezelfde sfeer aanschaffen, maar ik heb nog geen idee over hoe groot dat kleed eigenlijk moet zijn. Ook kan het zomaar zijn dat de muren, die ik in eerste instantie wit wil laten, toch een kleurtje moeten krijgen. Om er zeker van te zijn dat alles goed bij elkaar past, wacht ik nog even met het vloerkleed. Maar dat wil niet zeggen dat ik me, in diezelfde winkel in Ter Aar, niet alvast heb georiënteerd!

Wat zijn jouw handige tips voor het inrichten van een spiksplinternieuw huis?

Reacties