Foto: Vloerkleed

Zo kies je het juiste vloerkleed dat past bij je inrichting

Een vloerkleed maakt je inrichting helemaal af. In de winter is een vloerkleed lekker warm aan je voeten en daarnaast een belangrijke sfeerbepaler.

Marlies 14 September 2023

Het kiezen van een vloerkleed kan lastig zijn. Veel mensen kiezen een te klein vloerkleed of kiezen voor een vloerkleed dat niet goed past bij hun interieur. In dit artikel lees je hoe je het perfecte vloerkleed kiest dat past bij jouw inrichting. 

Het formaat

De meest gemaakte fout bij het kopen van vloerkleden is het kiezen voor een te klein vloerkleed. Meet daarom goed op welk formaat vloerkleed het beste past in je interieur. Het mooiste is het als de bank deels op het vloerkleed kan staan. Je kunt ervoor kiezen om alleen de voorpoten van de bank op het vloerkleed te zetten, maar ook de gehele bank op het vloerkleed zetten is een mogelijkheid. Hierdoor krijg je een nog knusser effect.

De vorm

De meeste vloerkleden zijn rechthoekig, maar ook een rond vloerkleed kan erg mooi zijn. Juist in een moderne en strakke inrichting met veel rechte vormen, kan een rond kleed een erg mooie afwisseling zijn. Vaak zijn ronde kleden kleiner, waardoor ze in een grote zithoek minder tot hun recht komen. In dat geval kun je ook een rechthoekig vloerkleed combineren met een rechthoekig kleed.

Vloerkleden combineren

Meerdere vloerkleden kan een erg leuk en speels effect geven. Zoals we hierboven al bespraken kun je ronde en rechthoekige vloerkleden heel goed met elkaar combineren. Ook het combineren van verschillende texturen en kleuren kan een leuk effect geven. Ben je bang dat het te druk wordt? Dan kun je ook beginnen met een egaal gekleurd vloerkleed en een vloerkleed van natuurlijke materialen zoals jute of bamboe.

Bepaal je stijl

Natuurlijk wil je graag dat een nieuw vloerkleed goed aansluit bij de rest van je interieur. In een strak, modern interieur ligt een Oosters tapijt bijvoorbeeld niet voor de hand. Toch kan het mixen van stijlen een heel leuk resultaat geven. Een industrieel interieur met een Berber vloerkleed kan juist een heel tof en karakteristiek resultaat geven. Doordat de rest van het interieur strak en egaal is, wordt zo’n vloerkleed een echte blikvanger.

Materialen

Vloerkleden zijn in allerlei materialen en texturen te verkrijgen. Maar een onderscheid tussen hoogpolig of laagpolig is makkelijk te maken. Een hoogpolig vloerkleed geeft een warm en knus effect. Een hoogpolig vloerkleed kan een warme aanvulling zijn in een modern interieur. Een laagpolig vloerkleed is meer geschikt voor een huishouden met kinderen en huisdieren. Ook een laagpolig vloerkleed kan een warme uitstraling hebben. Houd er wel rekening mee dat een laagpolig vloerkleed vaak wat lichter is en daarom sneller verschuift. Om dit te voorkomen kun je onder het vloerkleed een antislip mat leggen. 

Natuurlijke materialen

Vloerkleden van natuurlijke materialen zijn gemaakt van grondstoffen zoals wol, katoen, huid, of jute. Vloerkleden van natuurlijke materialen hebben een warme uitstraling en geven een luxe gevoel.

Synthetische materialen

Vloerkleden van synthetische materialen zijn gemaakt van kunststoffen zoals polyamide, polyester en viscose. Deze materialen zijn voornamelijk populair vanwege hun praktische eigenschappen. 

Beide materialen hebben voor- en nadelen. Een vloerkleed van een katoen wordt sneller vies. Vloerkleden van synthetische materialen zijn vaak makkelijker schoon te maken en gaat erg lang mee. Een wollen vloerkleed pluist snel, maar trekt bijna geen vuil aan. Kies voor het materiaal dat het beste past bij je situatie.

Welke kleur vloerkleed kies je?

Om de kleur te bepalen die het beste past bij je interieur is het belangrijk om naar de vloer te kijken. Heeft je vloer een koele of warme ondertoon? Kijk ook naar de kleuren van de bank, de muren en de accessoires. Denk na over contrasten. Wil je meer eenheid creëren, kies dan een vloerkleed in dezelfde kleur als de bank. Ben je juist op zoek naar een eyecatcher. Kies dan een kleed in een kleur die contrasteert met de bank en de vloer.

Vloerkleed onder de eettafel

Een vloerkleed kun je niet alleen gebruiken bij de bank, ook onder de eettafel staat een vloerkleed erg gezellig. Je eettafel en stoelen krijgen hierdoor veel duidelijker een eigen plek in de ruimte. Hierdoor worden je eettafel en de stoelen meer een eenheid in het huis.

Reacties