Foto: 2022/Eettafel-271696.jpg

Hoe vind je de beste eettafel?

Je zoektocht naar de perfecte eettafel kan een lastige zijn. Er is namelijk erg veel keuze.

17 Augustus 2022

Je let op de vorm, de grootte van de tafel en materiaal. Daarnaast moet je nieuwe eettafel natuurlijk goed aansluiten bij je interieur. Met onze tips maken we het makkelijker voor je om een keuze te maken. 

De grootte van de ruimte

Wil je een ronde eettafel, een rechthoekige of toch liever ovaal? Welke vorm je het beste kunt kiezen is onder andere afhankelijk van de ruimte in je huis. Een tafel van 2 meter lang is bijvoorbeeld geen goed idee in een klein appartement. Heb je wel de beschikking over een grote ruimte, dan kun je zeker voor een groter formaat kiezen. Kies je namelijk een te kleine tafel in een grote ruimte, dan valt deze makkelijk weg.

Eettafel in de keuken

Heb je een woonkeuken en wil je je eettafel graag in de keuken neerzetten. Dan is een ronde tafel een goede keuze. Je kunt er met meerdere mensen aan eten en je kunt er eenvoudig omheen lopen. Daarnaast kunnen kleine kinderen zich niet stoten aan een van de hoeken van de tafel. Belangrijk is dat er genoeg ruimte rondom de tafel is. Je moet comfortabel kunnen zitten en je stoel zonder problemen naar achteren kunnen schuiven.

Materiaal

Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Een houten tafel is door zijn warme en tijdloze uitstraling erg populair. Er zijn verschillende houtsoorten die gebruikt worden voor eettafels. Denk aan noten- of eikenhout. Ook de boomstam tafel wordt steeds populairder. Sommige tafels zijn bewerkt en behandeld en andere weer niet. Een tafel die niet behandeld is, is gevoelig voor vlekken en kringen. Houd hier rekening mee. Een tafel die behandeld is zul je eens in de zoveel tijd moeten onderhouden om hem mooi te houden. 

De poten

Ook op het gebied van poten is er veel keuze. Je kunt kiezen voor een centrale poot in het midden. Dit zie je vaak bij ronde tafels. Bij rechthoekige tafels zie je meestal poten op elke hoek. Wil je gaan voor een minimalistische uitstraling? Kies dan voor slanke poten in hetzelfde materiaal als de tafel. 

Welke eetkamerstoelen?

Aan een eettafel alleen heb je niet zoveel zonder eetkamerstoelen. De hoogte van de eettafel is belangrijk. De meeste eettafel hebben een hoogte van rond de 76 centimeter. Het is voornamelijk belangrijk dat je eetkamerstoelen in verhouding zijn met de hoogte van de eettafel. Wil je graag eetkamerstoelen met een armleuning? Houd dan vooral rekening met de hoogte van de eettafel, zodat je de stoelen gemakkelijk onder de tafel kan schuiven. 

Ronde tafels

Een ronde tafel heeft een aantal voordelen. Het voordeel van een ronde tafel is dat je er met veel mensen omheen kunt zitten. Daarnaast heb je meer contact met de mensen om je heen. Een ronde tafel zie je eigenlijk altijd los in een woonkamer staan, want je kunt hem niet tegen de muur zetten. Dat is dan ook gelijk het nadeel. Qua plaatsing kun je minder kanten uit met een ronde tafel. Steeds populairder worden ovale tafels. Deze hebben dezelfde eigenschappen als ronde tafels.

Rechthoekige tafel

De rechthoekige tafel is de meest gebruikte. Met een rechthoekige tafel kun je vele kanten uit in je interieur. Je kunt de tafel los in de kamer plaatsen of tegen de muur. Met een rechthoekige tafel heb je veel praktische ruimte, waardoor er aan deze tafel veel mensen kunnen zitten. 

Vierkante tafel

Vierkante tafels lijken kleiner dan rechthoekige tafels, maar dit is niet waar. Meestal kunnen er net zoveel mensen aan een vierkante tafel zitten. Door de vier gelijke zijden kun je de tafel makkelijk tegen de muur schuiven. Een vierkante tafel is geschikt als je beperkte ruimte hebt voor je eettafel. Een vierkante eettafel is gezellig omdat de afstand tot elkaar kleiner is door de vierkante vorm. 

Boomstamtafel

Een boomstamtafel is uniek. Bij een boomstamtafel wordt er een verticale plak van een boomstam gebruikt om een tafelblad te maken. Aan deze plak uit de boom wordt niets veranderd, alleen de schors wordt verwijderd. Zo zie je de exacte vorm van de boom terug. Dit maakt iedere boomstamtafel uniek. Ben je op zoek naar een echt unieke tafel, kies dan voor een boomstamtafel. 

Reacties