Vloerkleed combineren met jouw interieur

Een vloerkleed combineren met de rest van je interieur? 4 tips voor inspiratie en advies om verschillende vloerkleden te kopen die passen bij jouw huis!

Guido van Loon 11 Maart 2022

Vloerkleed combineren met jouw interieur

Dat vloerkleden weer helemaal in de mode zijn, hoeven we je waarschijnlijk niet te zeggen. Maar hoe kun je het beste een vloerkleed combineren met de rest van jouw interieur? Er zijn verschillende zaken waar je aan moet denken voor de leukste combinaties. Wij geven je tips hoe je deze kunt toepassen in jouw interieur en de mooiste vloerkleden kunt combineren!

Vloerkleed combineren met de juiste ruimte

Je kunt natuurlijk ontzettend veel maten, stijlen en vormen mooie vloerkleden kopen. Het is daarom belangrijk om eerste te bepalen met welke ruimte je een vloerkleed wilt combineren. De meest voor de hand liggende plek is wellicht de zithoek, maar denk ook eens aan de slaapkamer of eetkamer.
Voor iedere ruimte waar je een tapijt voor zoekt, is het goed om te kijken naar details van de ruimte:
- De vloer: heb je een strakke gietvloer of een drukkere houten vloer?
- Kleuren: gebruik je veel of weinig kleur, met prints of juist effen?
- Formaat meubels: heb je een grove, industriële stijl, of juist kleiner en klassiek?

Deze elementen hebben allemaal invloed op de juiste combinatie van kleden. Bij een strakke gietvloer kun je bijvoorbeeld gemakkelijk meerdere vloerkleden combineren, zonder dat dit te druk of rommelig wordt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van weinig kleur en subtiele meubels.

Combineer vloerkleden in de juiste maat

Een belangrijk aspect waar het vaak fout gaat in een interieur, is het bepalen van de juiste maat vloerkleed. Je kan je snel verkijken op de grootte van een tapijt, meet daarom altijd de ruimte op waar je het kleed wilt neerleggen.

Vind je het nog lastig om te bepalen wat de juiste maat zal zijn? Leg gewoon eens een aantal kranten op de vloer. Zo krijg je een goede indruk wat het bedekken van de vloer met de ruimte doet. Door de juiste maat kun je een kamer een stuk groter laten lijken.

Ook is het belangrijk om met het kleed de belangrijkste meubels in de ruimte aan te raken. Deze aanraking zorgt juist voor verbinding en een samenhangend gevoel in de kamer.

Koop een combinatie van verschillende vormen

Wil je meerdere tapijten combineren met elkaar? Probeer dan eens verschillende vormen bij elkaar te brengen. Mensen zijn vaak bang om tegengestelde vormen, kleuren en prints bij elkaar te zoeken, maar dit kan júist heel gaaf zijn.

Erg populair de laatste tijd is een trendy rond vloerkleed. Combineer je deze ronde vorm met een grote rechthoek of andere maat, dan creëer je een speels effect door de rechte lijnen in huis te doorbreken.

Diverse vormen kun je niet alleen opzoeken in de kleden, maar ook in meubels en details van de woning. Bevat de ruimte bijvoorbeeld ronde, architectonische details in een kamer, of heb je veel meubels met organische vormen? Dan zal de combinatie met ronde kleden de sfeer in de kamer samen brengen.

Vloerkleden kopen die niet standaard zijn

Juist om meer sfeer te creëren en een ruimte dynamisch te maken, kun je het beste een vloerkleed kopen die niet standaard is. Vaak komen standaard maten net niet helemaal lekker uit, waardoor het kleed niet geheel tot zijn recht komt in jouw interieur.

Durf daarom te kiezen voor andere vormen, een andere kleur of verschillende materialen. Ook een combinatie van neutrale kleuren of materialen kan al meer sfeer geven dan veilig te kiezen voor één optie. Je zult zien dat je eindeloos kunt variëren en combineren door verschillende vloerkleden te kopen.

Reacties