Foto: 2022/Welk-hypotheekadvies-is-het-best.jpg

Welk hypotheekadvies is het best?

Met de oververhitte woningmarkt in je gedachten, wil je de juiste keuzes maken. De woning die je op het oog hebt mag wat kosten.

Guido van Loon 10 Juni 2022

Dat neemt niet weg dat je wel de juiste lening ervoor wilt afsluiten. Daarom is het van groot belang om goed onderzoek te doen naar wat de beste hypotheek voor jou is. Als het gaat om het maken van een goed onderbouwde keuze, is het ook slim om er een echte specialist bij te halen. Die kan je van adviezen voorzien. Welk advies is dan het best?

Houd het objectief

Het is belangrijk om vooral van een zo objectief mogelijk advies uit te gaan. Maandlasten hypotheek berekenen met behulp van een online rekentool gaat je daar in ieder geval bij helpen. Het voordeel van het gebruik van een rekentool is natuurlijk dat je alleen de harde cijfers gebruikt. Er wordt geen interpretatie gegeven. Je weet precies hoe het zit en het wordt niet mooier gemaakt dan het is.

Het is natuurlijk wel belangrijk om met de juiste cijfers te werken. Zoek dus goed uit welke kosten je allemaal op maandelijkse basis hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om eerlijk te zijn over je inkomsten. Dit kan vooral lastig zijn wanneer je zelfstandig ondernemer bent en je inkomsten kunnen schommelen. Probeer het dan zo goed als mogelijk te benaderen, zonder te positief te zijn. Dit geeft je goede inzichten.

Inzichten in de mogelijkheden

Het advies dat je krijgt met behulp van de rekentool heeft vooral betrekking op de financiële ruimte die je hebt. Het zegt echter niet veel over het soort hypotheek waar je voor moet gaan. In dat opzicht is het dus ook slim om er een echte adviseur bij te halen. Wanneer je weet wat je mogelijkheden zijn, kan je samen met een kenner van de markt daar het passende type hypotheek bij vinden. Dit kan van heel veel zaken afhangen, zoals bijvoorbeeld het aantal werkzame jaren dat je nog voor je hebt. Weeg dit dus ook allemaal mee.

Het soort adviseur

Het is ook belangrijk om goed te bekijken met welk type adviseur je te maken hebt. Er zijn namelijk verschillende types op de markt actief. Sommige adviseurs werken slechts voor één partij. Andere werken juist voor meerdere partijen. Dit is natuurlijk ook belangrijk, want op die manier kan je dus ook echt een breed en compleet overzicht krijgen van de mogelijkheden die je hebt. Dit is dus altijd een slimme zet.

Ook voor de toekomst

Het is natuurlijk niet zo dat de hypotheek die je nu kiest ook in de toekomst nog toereikend is. Er kan van alles veranderen. Niet alleen in je eigen situatie, maar ook waar het gaat om de mogelijkheden met hypotheken. Daarom is het ook belangrijk om in de toekomst nog eens bij de adviseur te kunnen aanschuiven. Je hoeft daarvoor dus ook niet perse een nieuw huis op het oog te hebben. Wel kan het slim zijn om met de rekentool nieuwe berekeningen te maken die je meeneemt.

Reacties