Veel Nederlanders dromen over een tweede huisje in de vorm van een vakantiehuis of een recreatiewoning.
Zij willen zo’n vakantiehuis kopen om er zelf van te genieten en om eventueel te verhuren om zo wat extra geld te verdienen.
Dat dat een slimme zet zou zijn, blijkt uit recent vakantieonderzoek van de ANWB. Daarin staat namelijk dat het grote deel van de Nederlanders ook in 2022 gewoon lekker in eigen land op vakantie wil gaan. Dat maakt een vakantiehuis kopen een hele slimme investering. In dit artikel lees je enkele tips waar je op moet letten bij het kopen van een vakantiewoning.
Nederland is een ontzettend divers land. Zo ziet de kust in Noord-Holland er totaal anders uit dan de bossen en vlaktes op de Veluwe. Voordat je op zoek gaat naar een vakantiewoning die bij je past, is het goed om een locatie te bepalen. Misschien heb je wel bepaalde wensen aan de locatie van een vakantiewoning. Wil je bijvoorbeeld dat het huis in de buurt van het strand staat? Of wil je juist een vakantiehuis kopen in de buurt van een stad of een gezellig dorp? Of sta je liever vanaf het huisje binnen no time in het bos? Zet voordat je zoektocht begint een paar wensen omtrent de gewenste plek op een rij, zodat je weet waar je moet gaan zoeken.
In Nederland vind je talloze vakantiehuisjes die onderdeel zijn van een vakantiepark. Dat betekent dat je op een aantal zaken moet letten wanneer je zo’n vakantiehuis aanschaft. Wat zijn bijvoorbeeld de regels omtrent het verkopen van een vakantiehuis? Heeft de eigenaar van het park enig zeggenschap daarin? En wat gaat er gebeuren wanneer het vakantiepark een andere eigenaar krijgt? Ook moet je hierbij letten op de extra kosten, zoals een parkbijdrage om het vakantiepark mooi te houden en diverse verzekeringen. Check bijvoorbeeld bij de eigenaar van het park of er reeds een opstalverzekering aanwezig is, zodat je weet wat je zelf af moet nemen.
Een groot deel van de recreatiewoningen in ons land zijn snel en voor lage prijzen in elkaar gezet; helemaal wanneer het om chalets en stacaravans gaat. Wat veel mensen niet weten, is dat zo’n vakantiewoning aan minder eisen en regels hoeft te voldoen dan een gewone woning. Daarom is het des te belangrijker om te letten op de bouwkundige staat van het vakantiehuis. Doe je dat niet vooraf dan moet je na de koop misschien onverwachts nog van alles doen. Dat is zonde van je tijd, energie en geld. Het is fijner om vooraf te weten of en wat er zoal moet gebeuren aan de vakantiewoning.
In je zoektocht naar een passend vakantiehuis is het ook verstandig om te letten op de grootte van je potentiële nieuwe vakantiewoning. Met hoeveel mensen zou je er zelf willen verblijven? Een gezin met drie kinderen heeft vaak een andere soort ruimte nodig dan een ouder stel zonder kinderen. Houd er rekening mee dat de meeste vakantiewoningen kleiner zijn dan normale huizen. Gelukkig is een kleine woning inrichten met de juiste tips en tricks ook hartstikke leuk en eenvoudig om te doen. Onze tip: creëer optische ruimte door veel (grote) ramen te plaatsen. Maak gebruik van lichte kleuren en plaats een of meerdere grotere spiegels.
Zodra je eenmaal een huis op het oog hebt, moet je weten dat de aankoopsom van die woning niet het enige is wat je moet betalen. Er komen nog meer kosten bij een vakantiehuis kijken. Staat de woning op een vakantiepark of recreatiepark dan moet je vaak een soort erfpacht en/of parkbijdrage betalen voor de grond waarop het huisje staat. Vergis je hier niet in; in sommige gevallen kunnen die kosten hoog oplopen. Ook krijg je te maken met gemeentelijke heffingen en de kosten voor energie, water en gas. Wanneer je je huisje gaat verhuren, moet je nog rekening houden met eventuele schoonmaakkosten; tenzij je zelf aan de slag gaat met de stofzuiger en een emmer met sop.
Tot slot moet je voor jezelf bepalen wat het doel is van een vakantiehuis kopen. Wil je het huisje uiteindelijk verhuren? Of houd je het vakantiehuis liever voor jezelf? Wanneer je van plan bent om de vakantiewoning in de verhuur te gooien, is het goed om te weten dat daar heel wat bij komt kijken. Zo moet je er voor zorgen dat het huisje altijd spik en span is voor de nieuwe verhuurders, moet je überhaupt zorgen voor mensen die je huisje willen huren en moet je erop kunnen vertrouwen dat mensen goed met je bezit omgaan. Het is aan te raden om een schoonmaker in dienst te nemen, zodat je daar niet over hoeft te stressen. Sommige vakantieparken bieden dergelijke diensten ook voor de eigenaren van de vakantiehuisjes. Kortom: bij een vakantiehuis kopen komt van alles kijken, maar met de juiste voorbereiding kan het niet misgaan.