Meer huizenbezitters willen hun overwaarde opnemen. Ook banken herontdekken de groeiende groep verzilver-klanten. 3 manieren om je overwaarde op te nemen.
Meer huizenbezitters willen hun overwaarde opnemen. Dit signaleert niet alleen de Vereniging Eigen Huis. Ook banken herontdekken de groeiende groep verzilver-klanten en komen met hypotheekproducten speciaal voor overwaarde.
De opeethypotheek was al eerder populair. Zo’n 10 jaar geleden toen de huizenmarkt een piek beleefde namen veel huizenbezitters hun overwaarde op. Daarna sloeg echter de crisis toe en daalden de huizenprijzen. Bij zowel huizenbezitters als de banken daalden daarmee ook de interesse in dit hypotheekproduct.
Inmiddels is de huizenmarkt volledig hersteld van de crisis. De huizenprijzen zijn zelfs nog nooit zo hoog geweest als op dit moment. Daarmee is ook de vraag om overwaarde op te nemen toegenomen. Ook speelt mee dat de hypotheekrente laag is, waardoor een hoger hypotheekbedrag in verhouding niet zoveel kost.
De kans dat de huizenprijs weer gaat dalen, is ook meteen het belangrijkste risico als je de overwaarde gaat opnemen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de hypotheeknormen strenger zijn geworden, juist om overkreditering te voorkomen.
De overwaarde wordt vaak opgenomen voor een investering in of aan het huis, bijvoorbeeld een verbouwing of energiebesparende maatregelen. Naast dat dit het woongenot vergroot, draagt het bij aan de waarde van het huis. Andere veelgekozen bestedingsdoelen zijn:
- Kinderen helpen met de hypotheek
- Pensioen aanvullen
- Een tweede huis kopen (belegging/ recreatie)
Heb je overwaarde, dan is het mogelijk om je bestaande hypotheek te verhogen. Dit kan tot het bedrag waarvoor je de hypotheek hebt ingeschreven. Wil je meer overwaarde opnemen, dan kun je ook een tweede hypotheek afsluiten. Uiteraard wil de bank wel dat je hypotheek kunt blijven betalen. Het hogere hypotheekbedrag wordt daarom getoetst aan de nu geldende hypotheeknormen.
De inkomenstoets kan een probleem zijn voor 50 plussers die hun overwaarde willen opnemen. Banken houden namelijk al 10 jaar voor de AOW-leeftijd rekening met het (lagere) inkomen na pensioen. Eenvoudigweg de hypotheek verhogen is dan niet mogelijk.
Ook leeft op latere leeftijd de behoefte om overwaarde op te nemen als aanvulling op het pensioen. Voor deze oudere doelgroep is er de verzilverhypotheek. Dit hypotheekproduct wordt niet getoetst op het pensioeninkomen. Je kunt kiezen om de contant gemaakte overwaarde, ineens en/ of per maand te ontvangen.