Foto: Huiseigenaren-investeren-massaal-in-woning

Huiseigenaren investeren massaal in woning

Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk blijkt dat in het 3e kwartaal alleen al 14.000 huishoudens een hogere lening hebben aangevraagd voor een verbouwing.

Dit jaar zijn woningeigenaren massaal gaan investeren in hun woning. Dit heeft enerzijds te maken met de woningmarkt die op slot zit waardoor verhuizen lastiger is, en anderzijds met de veranderde woonwensen door de coronacrisis. Nu mensen immers veel meer tijd thuis doorbrengen en een andere woning niet zomaar gevonden is, is het belangrijk dat de huidige woning ook voldoet aan alle wensen en eisen.

Hypotheekverhogingen niet onverwachts

Bij het aantal huishoudens dat hun geldverstrekker een hogere lening vroeg om een verbouwing te kunnen financieren, betrof het een stijging van 41 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers kwamen overigens niet onverwacht. Al eerder was namelijk in het nieuws dat vooral in het eerste en tweede kwartaal de omzetten van bouwmarkten sterk waren gestegen. Ook de vraag naar aannemers was erg hoog, dat heeft geresulteerd in langere wachttijden tot klussen kunnen worden uitgevoerd en hogere tarieven.

De hypotheek verhogen of een lening afsluiten?

De bovenstaande cijfers laten overigens nog niet eens het hele plaatje zien. Het verhogen van de hypotheek is vanwege de bijkomende kosten zoals notariskosten- en afsluitkosten vooral interessant bij verbouwingen die meer dan 25.000 euro kosten. Bij kleinere verbouwingen, meerdere werkzaamheden die over een langere tijd uitgesmeerd worden uitgevoerd of verbouwingen waarvan de kosten nog niet precies bekend staan, kan een consumptief krediet een financieel aantrekkelijker alternatief zijn.

Ook is het verhogen van de hypotheek niet altijd mogelijk doordat naar de fictieve lasten wordt gekeken en veel mensen al hun maximale hypotheek hebben moeten gebruiken voor de aanschaf van hun woning. Geldt dit ook voor jou en ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een lening? Doe dan de check: hoeveel kan ik lenen?

Waarin werd geïnvesteerd?

Nu mensen veel meer tijd thuis doorbrengen, is het niet gek te bedenken dat ze toch eindelijk eens die droomkeuken of -badkamer wilden realiseren. Of dat ze een aan- of uitbouw wilden maken zodat er een werkkamer voor het thuiswerken beschikbaar kwam. Volgens de cijfers van HDN is er overigens ook meer besteed aan het verduurzamen van een woning. Bijvoorbeeld door het laten aanbrengen van isolatie. Niet alleen voor het eigen woongenot, maar ook voor een eventuele toekomstige verkoop wordt het energielabel steeds belangrijker gevonden. Het aandeel van hypotheekaanvragen waar bij de koop van een woning een energielabel bekend was, is nog nooit zo hoog geweest.

Het ziet ernaar uit dat thuiswerken in de toekomst veel meer de norm zal zijn, en we daar dus meer tijd zullen doorbrengen. Daarnaast wordt ook niet op korte termijn verwacht dat de oververhitting op de woningmarkt opgelost zal zijn. Het verbouwen van de woning zal dus ook door veel mensen de komende tijd de enige optie zijn. Heb jij ook al verbouwplannen?

Reacties