Foto: Dit-is-waarom-verbouwen-de-laatste-tijd-duurder-is-geworden

Dit is waarom verbouwen de laatste tijd duurder is geworden

In dit artikel lees je meer over de reden(en) waarom verbouwen de laatste tijd duurder is geworden.

Guido van Loon

De woningmarkt staat sinds het begin van de coronacrisis op z’n kop. Nog steeds stijgen de huizenprijzen door onder andere een grotere vraag dan aanbod. Daarom kiezen Nederlanders er vandaag de dag vaker voor om hun bestaande woning te verbouwen in plaats van te verhuizen.

Maar: sinds de start van de oorlog in Oekraïne is verbouwen ook alsmaar duurder aan het worden. Dat komt onder andere door de stijging van de olieprijs en andere grondstoffen. Ontdek wat je zelf kunt doen om de kosten van je verbouwing een beetje te drukken.

Hogere prijzen voor grondstoffen zoals olie en koper

Een van de grootste redenen waarom verbouwen de laatste tijd duurder is geworden, is omdat de prijs van diverse grondstoffen binnen no time gestegen is. Om materialen te kunnen maken waarmee je je huis kunt laten verbouwen, zijn grondstoffen nodig. Het zal je verbazen hoeveel koper en olie er bijvoorbeeld gebruikt wordt om meubels of bouwmaterialen te maken. De prijzen van grondstoffen, waaronder de olieprijs en de koperprijs, is al een hele tijd aan het fluctueren. De coronacrisis zorgde ervoor dat er in tijden van lockdowns plotseling juist weinig vraag was naar grondstoffen.

We reisden amper tot niet en gebruikten de auto veel minder. Daarop werd bijvoorbeeld de gas- en oliekraan een tijdje dicht gedraaid. Dit duurde echter niet heel lang; de vraag naar grondstoffen nam al gauw toe. Er bleek al snel te weinig aanbod te zijn in vergelijking met de vraag, waardoor de prijzen stegen. Tel daarbij de oorlog in Oekraïne op en de economische gevolge die daarmee te maken hebben door de oorlog zelf en diverse sancties vanuit Europa aan Rusland en je hebt dé reden waarom de prijzen voor grondstoffen hoger zijn gaan liggen en waarom verbouwen anno 2022 meer geld kost.

Ook schaarste op het gebied van vakmensen

De stijging van de olieprijs en koperprijs is niet de enige reden waarom het (laten) verbouwen van je woning momenteel veel duurder is. Er is namelijk een grote schaarste op het gebied van vakmensen. Veel professionele bouwvakkers, timmermannen en loodgieters komen uit het oosten van Europa om hier aan de slag te gaan. Het is wederom door de oorlog in Oekraïne het geval dat er minder vakmensen beschikbaar zijn om in te huren voor de verbouwing van je huis. Door die schaarste gaat de prijs van andere experts - logischerwijs - omhoog.

Zij hebben namelijk te maken met langere wachtlijsten en een bepaalde werkdruk om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen bij een verbouwing. De meeste bouwvakkers zijn daarom de komende maanden tot zelfs jaren al volgeboekt, waardoor het voor jou lastiger wordt om een vakman in te huren. De verwachting is dat deze topdrukte bij aannemers de aankomende tijd nog niet minder zal worden. Daarom wordt het aangeraden om je zelf te verdiepen in het doen van bepaalde klusjes. Er zijn verschillende cursussen voor doe-het-zelvers die je vanuit huis kunt volgen.

Wat kun je doen wanneer je toch wil verbouwen?

Het lastige aspect van de huidige woningmarkt is dat de hoge prijzen je bijna verplichten om alsnog te gaan verbouwen wanneer je niet tevreden bent met je huidige huis. Door de stijgende prijzen en de lange wachttijden is voor velen zelfs dat niet de ideale situatie. Wat je in dat geval bijvoorbeeld kunt doen, is zelf aan de slag gaan met een aantal klusjes in en rondom je huis. Natuurlijk kun je niet alles zelf en moet je bijvoorbeeld gerommel met je elektra of de fundering van je huis meestal overlaten aan de echte experts. Wat echter wel aan te raden is, is om bijvoorbeeld een techniek- of bouwcursus te volgen. Door de meest simpele klusjes zelf uit te voeren, kun je uiteindelijk flink wat geld besparen op je verbouwing.

Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat je verbouwing op deze manier langer kan duren dan wanneer je een professional inhuurt. Maar: met de lange wachttijden van dit moment weet je zelfs dat niet zeker. In zo’n cursus leer je over het algemeen meer over wat je zoal zelf kunt doen in en rondom je woning. Er is aandacht voor de basistechnieken, de opbouw van je huis en het bestaan van diverse bouwmaterialen. Ook leer je wat je toch beter over kunt laten aan een vakman, dus je zult alsnog langer moeten wachten dan je misschien had gehoopt. Omdat je echter zelf het één en ander kan doen, zul je zien dat je uiteindelijk tijd én geld bespaart; zelfs met stijgende prijzen van grondstoffen zoals de stijgende olieprijs en koperprijs.

 

Reacties