Hybride verwarmen: wat is het (en hoeveel bespaar je er mee)?

We hebben er allemaal mee te maken: gas wordt maar duurder en duurder. Wat nu als je relatief eenvoudig je gasverbruik tot 70% omlaag kan brengen?

Een eenvoudige oplossing waarbij je geen afscheid hoeft te nemen van je cv-ketel of radiatoren. Dat klinkt ideaal. En dat is het meestal ook. Met een hybride warmtepomp naast je cv-ketel kun je 70 tot 80% gas besparen zonder comfort in te leveren. Een hybride warmtepomp is voordeliger in de aanschaf dan een volledig gasloze - all-electric - warmtepomp. Bovendien is hij veel eenvoudiger toe te passen, voor de meest uiteenlopende woningen. Ook die van jou. Hou wel rekening met een aantal belangrijke randvoorwaarden. 

Wat verstaan we onder hybride verwarmen?

Je kunt hybride verwarmen vergelijken met het rijden in een hybride auto. Bij een dergelijke auto heb je twee motoren, waarvan één elektrische motor. Bij hybride verwarmen komt er dan naast je cv-ketel een hybride warmtepomp, die bestaat uit een compacte binnenunit en een buitenunit. Voor de rest verandert er eigenlijk niet zoveel.

Kort gezegd zorgt de warmtepomp dat je woning verwarmt wordt en de cv-ketel dat je een lekker warme douche hebt. Je cv-ketel hoeft alleen nog maar bij te springen als dat écht nodig is; bijvoorbeeld als het heel erg koud is. Op deze manier kun je tot wel 70% gas besparen. En zeker met de huidige gasprijs is dat natuurlijk heel erg interessant! Zo blijf je verzekerd van het comfort dat je gewend bent en gaat je gasverbruik direct flink omlaag!

Waar let je op bij de keuze voor een hybride warmtepomp?

Er zijn natuurlijk heel veel hybride warmtepompen op de markt. Dus waar let je nu op? Een goed uitgangspunt bij een dergelijke aanschaf is de Consumentenbond. Zij testen onafhankelijk meer dan 2000 producten per jaar. Zo ook een warmtepomp-test met vele verschillende merken en modellen. En wat blijkt? 

De beste warmtepomp: stilste en grootste besparing

In de Consumentenbond test 'beste warmtepomp' scoort een hybride warmtepomp beter dan alle andere modellen: ‘’Met de Compress 7400i 5 B van Nefit Bosch is de grootste besparing op je energierekening mogelijk. Het is ook de stilste warmtepomp in onze test,'' concludeert de Consumentenbond. Onlangs introduceerde Nefit Bosch een nieuwe warmtepomp die nog stiller is: Bosch Compress 5800i AW. Met maar 26 dB(A) op 3 meter afstand is het geluid vergelijkbaar met zacht gefluister. Letterlijk fluisterstil dus! 

Subsidie tot een derde van de investering!

Sinds 1 januari is de subsidie op hybride warmtepompen met 50% verhoogd. De overheid betaalt tot wel een derde van je investering. Nog interessanter dus om je cv-ketel uit te breiden met een hybride warmtepomp. 

Benieuwd of een hybride warmtepomp iets voor jou is? Doe nu de check. Of lees meer over hybride warmtepompen op de website van Nefit Bosch