Met deze 3 tips zeg je overbodige woonverzekeringen op

Wanneer er schade is wil je natuurlijk wel de ruimte hebben om op een verzekering terug te kunnen vallen: maar dit kost je maandelijks best wat geld!

10 Februari 2019

Omdat we liever zeker van onze zaak zijn sluiten we vaak alle mogelijke verzekeringen af. Je kunt echter behoorlijk besparen door weer eens even goed naar die woonverzekeringen te kijken, en de overbodige verzekeringen op te zeggen. Want hoewel het verzekeren van je woning je ontzettend veel comfort oplevert, zijn niet alle woonverzekeringen altijd nodig. Met deze tips wordt dit een stukje makkelijker.

1. Maak een inventaris op

Leg eerst alle verzekeringen eens naast elkaar en kijk welke verzekeringen je echt nodig hebt. Zijn er bijvoorbeeld verzekeringen waar je nog nooit aanspraak op gemaakt hebt, en die niet wettelijk verplicht zijn? Dan zouden deze zomaar eens opgezegd kunnen worden. Maak deze inventaris ook op voor je woning. Misschien zijn er zaken veranderd, of materialen verhuisd of verplaatst waardoor bepaalde verzekeringen opgezegd mogen worden. Dat pluspakket op de inboedel voor de tijd dat je een dure Bose set had staan mag bijvoorbeeld gewoon opgezegd worden wanneer de Bose set de deur uit is.

2. Schakel hulp in

Het is niet altijd even makkelijk om contracten op te zeggen. Termijnen en wettelijke verplichtingen maken het af en toe ontzettend ingewikkeld om überhaupt te begrijpen wanneer een contract wel, of niet opgezegd mag worden. Het gebeurt dan ook meer dan eens dat een maatschappij met extra kosten komt voor een vroegtijdige beëindiging, die je vaak maar gewoon betaald. Simpelweg omdat je er zelf geen verstand van hebt, en er maar vanuit gaat dat het betaald moet worden; ook wanneer dit niet het geval is! Gelukkig zijn er speciale websites die je helpen bij het opzeggen van contracten. Zo weet je zeker dat je in je recht staat, en heb je altijd een professionele back-up die je maar al te graag helpt met eventuele twijfels en worstelingen tijdens het opzeggen van de contracten.

3. De opzegtermijn

Bij het opzeggen van een verzekering (en dus een contract) is het altijd belangrijk om de opzegtermijn in de gaten te houden. Het is een van de wettelijke zekerheden die de verzekeringsmaatschappij heeft. Doe vooraf wat onderzoek naar de opzegtermijn van jouw verzekeraar en zorg dat je op tijd opzegt én deze termijn in de gaten houdt. Nadert de einddatum van je contract? Zorg dan dat je een maand (of langer, afhankelijk van de opzegtermijn) van te voren het contract beëindigd. Zo niet, dan wordt het waarschijnlijk stilzwijgend verlengd.

Reacties