Foto: image1

Lenteschoonmaak: zo pak je de keuken aan

Met deze tips maak je jou keuken klaar voor de lente!

De lente is in het land! Voor de meeste mensen is dat een periode waar ze naar uitkijken, niet alleen omdat het warmer wordt, ook omdat er veel meer licht is. Meer licht in huis geeft energie maar heeft wel het nadeel dat je vuiltjes beter ziet liggen. Vaak beginnen we ons in de lente te ergeren aan restjes van kruiden, bloem of een rijstkorrel in de lade van de keuken. Tijd om erin te vliegen en lenteschoonmaak te houden! Heb je vorig jaar overgeslagen en zie je nu de bomen door het bos niet meer? Geen nood, wij helpen je op weg.

Voorraadkasten eerst

Begin met de voorraadkasten. Omdat hier voedingswaren staan, zijn ze niet alleen het vuilst maar merk je na een jaar dat er plots niet meer zoveel plaats in de kast is. Gevolg: bijkomende voedingswaren worden op een andere plaats opgestapeld en zo creëer je meer en meer rommel. Haal elk product uit de kast of lade en gooi alles waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is, in de vuilnisbak. Ook al heb je dat ene kruid maar één keer gebruikt toen je een nieuw recept wilde uitproberen. De kans is groot dat je nu weer veel meer plaats hebt.

Profiteer van de gelegenheid om herinnerd te worden aan voedingswaren die zo ver achteraan stonden dat je vergeten was dat je ze nog had, om ze op te gebruiken. Niet alleen plaats maar ook geld bespaard.

Vergeet hierbij de diepvriezer en de koelkast niet!

Pannen hebben een houdbaarheidsdatum

Word je nostalgisch bij het zien van de pan die je meekreeg van moeder toen je het ouderlijk nest verliet? Maak van je hart een steen en breng ze naar het milieupark. Pannen, zeker die met een antikleeflaag, worden giftig als je ze te lang blijft gebruiken. Een antikleefpan is gemiddeld na vijf jaar aan vernieuwing toe. Als het eten begint aan te bakken, weet je dat ze stuk is. Een kwaliteitspan is niet goedkoop, het is dus belangrijk dat je er ook zorg voor draagt. Weet dat de 3 in 1-vaatwastabletten bijvoorbeeld helemaal niet goed zijn voor de antikleeflaag van een pan. Vermijd snijden en krassen. Een putje of een klein stukje dat afbreekt, is niet erg maar als de laag dreigt los te komen, gooi je de pan toch best bij het afval.

Hoe kies je dan de juiste pan? “Ik raad altijd aan om te kijken naar je eigen dagelijkse routine”, zegt Lorena Castillo van SWEETESTHOME. “Als het product veel zorg vereist, maar je hebt weinig tijd, selecteer dan een kwaliteitspan. Een goed merk kan je redden van voedsel dat aan de onderkant van de pan blijft kleven, naast vele andere ongemakken. Zoals je weet, is een goede voorbereiding vaak het halve werk.”

Hang het op

Afgelopen jaar een keukenklok gekocht, of een houder om aluminiumfolie en keukenrol op te hangen? De kans is groot dat je nog altijd het uur leest op de ovenklok of op je mobieltje, en dat de keukenrol op het aanrecht staat. Open de gereedschapskist en haal het zware geschut boven.

Een paar gaatjes boren met een boormachine en wat haakjes in de muur kloppen duurt een paar minuten maar het resultaat als alles ophangt, is zoveel ordelijker en mooier. Net alsof je keuken een make-over heeft gehad.

Vergeet de afzuiginstallatie, muren en plafonds niet

Ben je blij dat je elke kast hebt schoongemaakt en alles ophangt, dan ben je er nog niet helemaal vanaf. De dampen van het eten zetten zich vast op de filter maar ook op de muren en het plafond. Vergeet dus de afzuiginstallatie niet grondig na te zien en de filter te vervangen.

Ga op een ladder staan en veeg de spinnenwebben weg, niet alleen in de hoeken maar ook op de muren en aan de afzuiginstallatie. Al dat eten trekt kleine insecten aan. Dat maakt het een interessante plaats voor spinnen om hun web te bouwen.

Reacties