Foto: hoe-belangrijk-is-een-opstalverzekering

Hoe belangrijk is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering verzekert het huis, wat een van de grootste investeringen in het leven is, en geeft een gevoel van zekerheid.

Het is niet goedkoop om een huis te bezitten. De hypotheek zelf slokt een groot deel van het woonbudget op, maar de onroerendezaakbelasting, de inrichting en de verzekering zorgen ervoor dat maandelijkse verplichtingen nog verder oplopen.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering (niet te verwarren met een woonverzekering) genoemd en dekt schade aan het huis. Als het huis beschadigd raakt door iets waar de eigenaar zelf niets aan kan doen, zoals brand, water of storm, dan dekt deze verzekering dit. Maar ook als iemand tegen de gevel van het huis aanrijdt, wordt dit door de verzekering gedekt.

Wie sluit de opstalverzekering af?

Voor een huurwoning is het vaak de verhuurder die de opstalverzekering afsluit. Hierbij moet de huurder wel rekening houden dat de inboedel niet wordt gedekt en dat zij hiervoor een inboedelverzekering moeten afsluiten.
Bij koopappartementen is het vaak de Vereniging van Eigenaren die de verzekering afsluit. Dit betekent dat de koper deze verzekering zelf niet meer hoeft af te sluiten. Als er geen Vereniging van Eigenaren actief is, dan moet de koper dit alsnog zelf afsluiten.

Wat als ik geen verzekering afsluit?

Wie een huis koopt, maar er voor kiest om geen verzekering af te sluiten, loopt het risico om een volledig verlies te lijden van wat waarschijnlijk het grootste financiële bezit is. Als het huis verwoest wordt door een brand of stormachtig weer, wordt de eigenaar dakloos en krijgt hij of zij te maken met de gevolgen van het volledige verlies van een asset die waarschijnlijk honderdduizenden euro’s waard was.

Wat dekt een opstalverzekering precies?

Een opstalverzekering dekt verschillende situaties waar de eigenaar van een huis geen invloed op heeft:
·       Rook- en roetschade
·       Brand- en blusschade
·       Wateroverlast
·       Schade door ontploffing
·       Storm
·       Blikseminslag
·       Inbraak en diefstal
·       Neerslag en vorst

Vaak vallen de funderingen en zonnepanelen ook standaard onder de verzekering, maar dit kan per verzekeraar verschillen.

Wanneer keert een opstalverzekering niet uit?

Als schade aan het huis door de eigenaar zelf wordt veroorzaakt omdat bijvoorbeeld iets op die dure marmerenvloer valt, dan dekt alleen een allriskpolis dit. Ook zal de verzekering niet uitkeren als een dak instort dat eigenlijk jaren geleden al gerepareerd of vervangen had moeten worden. Veel verzekeraars stellen eisen aan de bouwaard van een woning om de verzekering af te sluiten. Woonwagens en rieten daken zijn bijvoorbeeld vaak uitgesloten.

Vijf redenen om een opstalverzekering af te sluiten

Het afsluiten van een verzekering lijkt soms een beetje op het weggooien van geld; vooral als er nooit aanspraak gemaakt hoeft te worden op de verzekering. En toch is het enorm belangrijk om voor die verzekering te kiezen en netjes de maandelijkse premies te betalen. We geven hier vijf redenen voor:

1.     Het uitbreiden van een gezin

Als er kinderen in het spel komen, is financiële zekerheid enorm belangrijk voor het geval er iets aan het huis gerepareerd moet worden. Dit dekt de verzekering dan zodat de eigenaar niet in één klap een groot bedrag aan geld hoeft uit te geven. Gezinnen doen er ook goed aan om een inboedelverzekering af te sluiten of een woonverzekering die de schade in en buiten het huis dekt.

2.     Wees financieel voorbereid

Schade door brand, water en storm kan helaas iedereen overkomen. Maar het is wel mogelijk om hier goed op voor te bereiden. Een opstalverzekering neemt financiële onzekerheid weg omdat de eigenaar voor een huis niet aansprakelijk wordt gesteld voor dit soort schade.

3.     Het geeft rust
Het geeft een goed gevoel om te weten dat de verzekering helemaal in orde is. Iedereen loopt het risico dat er iets met het huis gebeurd. Hoewel het niet mogelijk is om het risico zelf te verzekeren, is het wel mogelijk om tegen de financiële gevolgen te verzekeren. Mocht er dan iets gebeuren, dan kan de eigenaar van de woning zich om andere zaken bekommeren.

4.     Vervult het contract van de hypotheek
Wie een huis met een hypotheek koopt, is waarschijnlijk vereist om een opstalverzekering af te sluiten. De kredietverstrekker heeft namelijk ook een financieel belang in het huis, wat de reden is om een verzekering te eisen.

5.     Diefstal en kleinere claims
Bij een inbraak dekt de verzekering de waarde van alles wat gestolen is. Ook als het huis niet volledig vernield is, maar kleinere reparaties nodig heeft, betaalt de verzekering deze kosten.

Hoewel we de toekomst niet in de hand hebben, kunnen we ons wel goed voorbereiden om grote financiële verliezen te voorkomen. Het is belangrijk om verschillende verzekeringen te vergelijken om zo een verzekering te kiezen die het beste bij je past. 

%MCEPASTEBIN%

Reacties