Onderzoek EasySwitch.nl: Nederland wil dat de overheid meebetaalt aan gastransitie
De overheid heeft de ambitie om in 2050 volledig van het gas af te zijn. Energievergelijkingssite EasySwitch.nl* onderzocht het draagvlak hiervoor onder Nederlanders. Hieruit blijkt dat de helft niet van plan is om zijn of haar huis gasvrij te maken. Het grote merendeel (93%) van de ondervraagden vindt dat de overheid op zijn minst een deel van de kosten van deze gastransitie voor haar rekening zou moeten nemen. Iets minder dan de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt de ambitie om van het gas af te stappen een goed plan.
De terughoudendheid heeft waarschijnlijk te maken met de kosten: er is een grote investering nodig om over te stappen op een alternatieve warmtebron. Vier op de tien Nederlanders geven aan dat ze dit bedrag er niet voor over hebben, nog eens dertig procent is van mening dat de overheid dit bedrag helemaal voor haar rekening zou moeten nemen. Slechts tien procent wil het volledige bedrag betalen, de overige twintig procent deels.
“Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is dat centrale en lokale overheden de dialoog aangaan met huiseigenaren”, aldus Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl. “Alternatieven voor gas, zoals een warmtepomp, kosten al gauw 18.000 euro. Als de overheid een besluit neemt, maar de uitvoering neerlegt bij de huiseigenaren (zoals bij het gasloos maken van huizen), dan gaan veel mensen met de hakken in het zand. Door huiseigenaren te betrekken bij het proces, hen te informeren en hulp aan te bieden, maken we de transitie iets van ons samen. Met het klimaatakkoord hebben we een ambitieus doel gesteld, dus moeten we er ook alles aan doen om dit te realiseren. Dat lukt pas als het een doel is waar we met zijn allen naar streven en daarin spelen de overheid en gemeentes een essentiële rol.”
Dat wil overigens niet zeggen dat er geen maatregelen worden genomen om huizen te verduurzamen. Bijna een kwart van de ondervraagden (24%) heeft zijn huis al verduurzaamd, 43 procent is daar al mee bezig, of is dat van plan. De maatregel die het vaakst wordt genomen is het aanpakken van isolatie (56%), gevolgd door het plaatsen van HR++ glas (43%) en zonnepanelen (23%).
Ook zijn de meeste Nederlanders van mening dat alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen bijdragen aan een beter klimaat (80,1%).
Het gehele onderzoek vind je hier.
*Onderzoek uitgevoerd onder 1.052 Nederlanders door Multiscope (18 jaar en ouder), mei 2019.