Foto: eenvoudig-duurzaam-bouwen-boek

Handboek energieneutraal en duurzaam bouwen voor groene dwarsdenkers

Duurzaam en energieneutraal bouwen zit in de lift. Gasloos bouwen is de norm door de klimaatafspraken en de beperking van gaswinning in Groningen.

Om de aanpak van deze maatschappelijke thema’s kracht bij te zetten – en ze zaten door de lockdown toch veel thuis - schreven twee ondernemers uit het Oosten het boek Eenvoudig duurzaam bouwen. Tekstschrijver Atty van de Brake interviewde haar partner Ing. Theo Smidt over zijn bijzondere bouwconcept: energieneutraal én duurzaam bouwen zonder de inzet van een warmtepomp. Een praktisch handboek is van de pers gerold. Dit boek is handig voor mensen die duurzame keuzes maken én geen machinekamer in hun huis willen.

Een van de auteurs is Ing. Theo Smidt uit Harfsen. Hij richtte samen met een partner in 2004 het bedrijf Esdec BV in Deventer op. In 2013 verkocht hij zijn belang en focuste zich op duurzaam bouwen. Door zijn jarenlange ervaring in de installatie-, bouw- en zonnepanelenwereld, heeft hij al experimenterend en rekenend een eigen bouwconcept ontwikkeld. En wat blijkt: een energieneutrale woning bouwen rekening houdend met zes duurzame keuzes heeft geen warmtepomp nodig.

Eenvoudig duurzaam bouwen

Het bouwconcept in dit boek focust op 6 duurzame keuzes:

- Kies (bij voorkeur) voor houtskeletbouw;
- Isoleer maximaal;
- Leg het hele dak vol met zonnepanelen (wek je eigen energie op);
- Verwarm elektrisch;
- Bouw dampopen en ventileer goed;
- Houd het simpel.

Zonne-energie

Aan de basis van dit boek ligt de passie van Ing. Theo Smidt voor zonne-energie. “Ik experimenteerde al vroeg met zonnepanelen, omvormers en loodaccu’s. Door van alles te proberen – zelfs het opwekken van windenergie – weet ik uit persoonlijke – en werkervaring veel over energie opwekken, omvormen en opslaan. Al had ik zelf nooit bedacht dat ik er een boek over zou schrijven. Daarvoor had ik echt Atty van de Brake nodig. Zij haalde me over om mijn eenvoudige maar doeltreffende bouwconcept te delen met de wereld.”

Alpha meets Bèta

De samenwerking lag niet direct voor de hand tussen de ondernemers. Toen het in de liefde klikte en zij na een poosje snapte wat Theo aan het doen was, gooide Atty een lijntje uit om samen een boek te schrijven. Theo stond niet te springen, hij is niet zo’n preacher. Na de nodige overtuiging schreef het stel tijdens de coronalockdowns het boek Eenvoudig duurzaam bouwen.

Energieneutraal en duurzaam bouwen

In dit boek nemen de auteurs de lezer mee in de stappen bij duurzame en energieneutrale nieuwbouw. Ze beschrijven voor- en nadelen van de keuzes en geven ook praktische tips. Hierdoor ligt het bouwen van een comfortabel klimaatneutraal droomhuis voor iedereen binnen handbereik. Smidt heeft zijn huidige huis gebouwd volgens zijn eigen bouwconcept en heeft intussen al diverse particulieren geadviseerd bij de verbouwing én nieuwbouw volgens zijn bouwconcept.

Boekgegevens

Eenvoudig duurzaam bouwen. Bouw je energieneutrale droomhuis zonder warmtepomp. (Softcover, 135 pag.)
Auteurs: Ing. Theo Smidt en Atty van de Brake
Druk: BoekenGilde
ISBN nummer: 978-94-6402-659-7
Prijs: € 21,95 (excl. verzendkosten, incl. 9% btw)
Het boek is te koop bij: Bol.com.

Reacties