Foto: energie-gas-prijzen-vergelijken

Energieprijzen door het dak

De afgelopen tijd zijn de energieprijzen explosief gestegen. Afgelopen jaar is de prijs voor gas met 142% gestegen en de prijs voor stroom met 109%!

Guido van Loon

Voor een contract met vaste tarieven voor bepaalde tijd betaalt een gemiddeld huishouden in oktober 2021 zelfs 500 meer op jaarbasis. Ook wordt er verwacht dat de variabele tarieven per 1 januari 2022 flink gaan stijgen. Genoeg reden om je energiecontract eens goed onder de loep te nemen!

Waarom stijgen de energietarieven zo hard?

De stijging van de energieprijzen is een combinatie van factoren. De drie belangrijkste factoren zijn economisch herstel, hoge emissierechten en gastekorten.

- Economisch herstel: tijdens de coronacrisis was de vraag naar gas laag, waardoor de prijs ook laag was. De economie trekt nu weer aan, waardoor de vraag naar gas groter wordt en dus ook de prijs stijgt.
- Hogere emissierechten: de overheid vraagt geld voor de rechten om CO2 uit te mogen stoten. De prijzen voor deze rechten stijgen. Energieleveranciers verwerken deze stijging in de energieprijzen, waardoor jij meer gaat betalen.
- Gastekorten: Er is een tekort aan gas. Door de strenge winter afgelopen jaar zijn er gaten geslagen in de gasvoorraden. De voorraden zijn in de zomer niet genoeg aangevuld. Dit komt mede omdat China overschakelt van kolen naar gas. Vloeibaar gas dat eerder vanuit Amerika naar Europa werd vervoerd, wordt nu vervoerd naar Azië. In Nederland hebben we ook gas uit Rusland, Noorwegen en Groningen. Maar ook de Groningse gaswinning wordt steeds verder teruggedraaid en het gas uit Rusland is erg duur.

Wat is de beste keus?

Gaslicht.com heeft verschillende soorten contracten afgewogen en de voor- en nadelen van elk contract op een rij gezet. De experts adviseren om je energietarieven voor één jaar vast te zetten. De voordelen hiervan zijn dat je de komende 12 maanden weet waar je aan toe bent. Mochten de energieprijzen nog verder stijgen, dan betaal je niet extra omdat je de prijzen voor een jaar vast hebt gezet.
Een nadeel hiervan is dat je over een jaar weer een nieuw energiecontract moet afsluiten. Wanneer de energieprijzen blijven stijgen, zal je volgend jaar een duurder contract moeten afsluiten. Als na het aflopen van je energiecontract niet een nieuw contract afsluit, val je terug in een contract met variabele tarieven. De verwachting is ook dat de variabele energietarieven flink gaan stijgen.

Energie vergelijken op Gaslicht.com

Gaslicht.com is dé onafhankelijke energievergelijker. In de vergelijker kun je alle contracten van energieleveranciers vergelijken basis van jouw gegevens. Door jouw postcode, huisnummer, grootte van je huishouden of je verbruik in te vullen, zoeken zij het voordeligste energiecontract voor jou. En dat voor helemaal niets!

Hoe werkt overstappen?

Energie vergelijken en overstappen op Gaslicht.com is kinderlijk eenvoudig, dit doe je in drie stappen. Heb je de beste energiedeal voor jou gevonden in de vergelijker? Via?de?aanmeldknop kom je bij het aanmeldingsformulier. Wanneer je dit formulier invult en verstuurt met een geldig e-mailadres, regelt Gaslicht.com jouw overstap verder. Afhankelijk van je huidige energiecontract is de?overstap?naar je nieuwe leverancier binnen 6 weken gerealiseerd. Je nieuwe leverancier zegt dan jouw huidige leverancier op. Tijdens de overstap blijf je gewoon stroom en gas ontvangen.

Slimme bespaartips

Wat kun je nog meer doen om te besparen op je energierekening? Wij geven je een aantal tips die je gemakkelijk toe kunt passen:
- Was op 30 of 40 graden in plaats van 60 graden;
- Zet de verwarming 's nachts op 15 graden;
- Schaf een douchekop aan die water bespaart;
- Hang de was aan de lijn. Gebruik je toch de droger? Doe dan verschillende wassen achter elkaar, zodat de droger niet afkoelt;
- Zet apparaten helemaal uit. Of plaats een bespaarstekker in het stopcontact. Zo voorkom je sluipverbruik.

Reacties