Foto: Normaaltarief_-daltarief-en-enkeltarief-voor-stroom--dit-is-het-verschil

Normaaltarief, daltarief en enkeltarief voor stroom: dit is het verschil

Het stroomtarief tijdens piek- en daluren of juist enkeltarief; je leest er steeds meer over, zeker nu energie besparen zo hot is. Maar wat houdt dit in?

Guido van Loon

Steeds meer mensen maken thuis gebruik van een slimme meter. Met zo'n meter heb je veel meer inzicht in je gas- en stroomverbruik en tevens ontvangt de netbeheerder automatisch alle meterstanden. Met een slimme meter heb je vaak de mogelijkheid te kiezen uit twee typen tariefsoorten voor stroom, namelijk normaaltarief en daltarief. Vroeger werd dit ook wel dag- en nachtstroom genoemd. Daarnaast kun je ook kiezen voor enkeltarief, dat altijd hetzelfde is. Maar wat houden deze verschillende stroomtarieven in en wat is een verstandige keuze voor jou hierin?

Wat is daltarief?

Met daluren bedoelen we de avonduren en het weekend. Dat zijn de periodes dat er minder stroom gebruikt wordt. Omdat er tijdens de daluren minder stroom gebruikt wordt en er daardoor meer aanbod dan vraag van stroom is, kunnen de energiemaatschappijen je een lagere prijs aanbieden: het daltarief. Dit tarief gaat 's avonds vanaf een bepaald tijdstip in, dit tijdstip wordt bepaald door de regionale netbeheerder. Zo gaat in Noord-Brabant en Limburg het daltarief om 21.00 uur in, voor de rest van Nederland geldt 23.00 uur. De daluren duren overal tot 7.00 uur. Verder geldt het daltarief tijdens weekenden en officiële feestdagen de hele dag.

Wat is normaaltarief?

Tegenover het daltarief staat het normaaltarief. Dit geldt tijdens werkdagen overdag, vanaf 7 uur 's ochtends tot 's avonds 9 uur of 11 uur (afhankelijk dus van waar je woont in Nederland). De tarief voor stroom ligt dan juist weer wat hoger omdat er tijdens werkdagen ook meer vraag is.

Wat is enkeltarief?

Bij enkeltarief heb je één tarief voor al de stroom die je verbruikt. Je hoeft hierbij er geen rekening mee te houden wanneer op de dag of in de week je stroom verbruikt. Wachten met het aanzetten van de afwasmachine of de droger totdat het avond is, hoeft dus niet. Heb je nog geen slimme meter, maar een gewone meter? Dan betaal je sowieso het enkeltarief. Sinds 1 juli 2021 zijn netbeheerders namelijk gestopt met het doorgeven van het signaal dat gebruikt werd om te schakelen tussen dag- en nachtstroom.

Welke tarief kun je wanneer het beste kiezen?

De grote vraag blijft natuurlijk altijd: welk type stroomtarief past het beste bij jou? Daar is echter geen eenduidig antwoord op te geven. Je zult hiervoor echt in je eigen stroomverbruik moeten duiken en daarbij bedenken wanneer (dus op welke dagen en tijden) je de meeste stroom verbruikt. Grofweg kun je wel zeggen dat wanneer je zo'n 45% van de stroom tijdens daluren verbruikt het daltarief/normaaltarief voor jou het voordeligst uit zal pakken. Toch blijft het precies inschatten van je verbruik lastig, voor advies kun je altijd contact opnemen met je energieleverancier. Wil je wisselen van enkeltarief naar daltarief/normaaltarief? Het overstappen is doorgaans gratis.

Reacties