Foto: bouwadviesbureau-wat-doen-ze

Dit doet een bouwadviesbureau voor je

Ga je je droomhuis bouwen? Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Met de expertise van een bouwadviesbureau zit je goed.

Guido van Loon

Als je je droomwoning gaat (laten) bouwen dan komen er onherroepelijk een heleboel zaken op je pad. Zaken waar je nooit eerder over nagedacht en misschien ook niet direct een antwoord op hebt. Je hebt vast al een voorstelling gemaakt van de woonomgeving, de plek, het type huis, de plattegrond van het huis, de tuin en de inrichting. Maar vanaf de koop van een kavel tot de daadwerkelijke realisatie moet je aan zoveel dingen denken. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer en lijkt het creëren van je ideale woning wel onmogelijk. Hulp van een expert, bijvoorbeeld een deskundig bouwadviesbureau is vaak dan ook geen overbodige luxe.

Wat houdt bouwadvies in?

Een expert helpt op allerlei manieren: dat kan het vinden van een aannemer zijn of juist een goede planning en budgettering maken. Het kan ook zijn dat er tijdens het bouwen van je woning zich een probleem heeft voorgedaan. In dat geval zorgt de bouwadviseur er voor dat dit wordt aangepakt en opgelost.

Een bouwadvies heeft verschillende fases

Een goed bouwadviesbureau, bijvoorbeeld We Build 4 You, helpt je van begin tot eind bij de bouw of verbouwing van jouw droomhuis. Je moet hierbij denken aan zaken als het inschatten van de kosten, het schrijven van het bouwbestek, het aanvragen van vergunningen, maar ook de bouwtekeningen, regelgeving en beveiliging. Er zijn dan ook nogal wat fases die je moet doorlopen als je gaat bouwen.

Het formele proces begint altijd bij de bouwaanvraag. Voordat je ook maar iets kunt doen moet je een omgevingsvergunning bij je gemeente aanvragen. De meeste bouwwerken zijn vergunningplichtig. Deze vergunning kan ook in fases worden behandeld. Allereerst wordt bekeken of er ruimtelijke en welstandstechnische bezwaren zijn en in de tweede fase wordt getoetst op bouwtechnische aspecten van het bouwwerk.

Bij een vergunningplichtig bouwwerk moet de gemeente binnen 8 weken laten weten of je toestemming hebt om te bouwen of niet. De termijn kan eenmaal verlengd worden met 6 weken. De termijn start de dag nadat de gemeente de aanvraag ontvangt. Is je bouwplan strijdig met het bestemmingsplan dan gelden de genoemde termijnen niet. Een bouwadviesbureau loodst je door dit hele proces.

Kun je vervolgens aan de slag, dan moeten alle wensen en eisen uiteraard duidelijk en helder op papier staan. Dit wordt omschreven in het bouwbestek: van technische specificaties tot algemene bepalingen. En dat is zeer belangrijk: goede afspraken zorgen namelijk voor minder tijdverlies en lagere kosten.

En tijdens de bouw heb je veel aan een bouwadviesbureau. Zij begeleiden het hele proces en zijn het aanspreekpunt voor de aannemer.

Iedereen die ooit met een (goed) bouwadviesbureau heeft gewerkt zal beamen: zij nemen je een hoop stress uit handen!

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

Reacties