Foto: energielabel-huis

Alles wat je moet weten over een energielabel

Niet alleen elektrische apparaten hebben een energielabel, maar ook huizen.

Alle vijf miljoen huiseigenaren ontvingen in 2015 reeds een voorlopig label van de Rijksoverheid. Doel van dit label is om mensen na te laten denken over manieren om hun huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Ben je van plan om jouw huidige woning te verkopen? Of krijg je een nieuwe huurder? Dan moet je het voorlopige energielabel definitief maken. Als je dit niet doet, kun je hier een boete voor krijgen. Reden genoeg om hiermee aan de slag te gaan. Toch zien veel mensen niet in waarom zij dit zouden doen. Dit komt voornamelijk doorat zij niet weten wat een energielabel precies is. Geldt dit ook voor jou? Wij vertellen je hier alles wat je moet weten over een energielabel. 

Waarom een energielabel?

Menig Nederlander vraagt zich af wat het nut is van een energielabel. Dit label komt vooral van pas als je een nieuw huis wilt kopen of gaat huren. Aan de hand van het energielabel kun je dan namelijk in één oogopslag zien of een woning al dan niet zuinig is. Waarom het handig is om dit te weten voordat je koopt of huurt? Omdat jouw energiekosten lager liggen als je voor een zuinige woning kiest. Daarbij is het wooncomfort van een woning met goed energielabel vaak een stuk hoger. Ook stoot zo’n huis minder CO2 uit. Kies je voor een woning met een goed energielabel? Dan draag je jouw steentje bij aan het milieu. 

Verschillende energieklassen

Wie denkt dat er slechts één energielabel is, heeft het mis. In totaal zijn er namelijk zeven verschillende labels. Een woning met het rode label G is zeer onzuinig. Er wordt veel energie verbruikt, bijvoorbeeld doordat een huis slecht geïsoleerd is. Het beste label is het groen label A. Als jouw woning dit label draagt, betekent dit dat deze zeer zuinig is. Je kunt in dat geval niet of nauwelijks iets doen om jouw woning nog zuiniger te maken. Jouw huis is dan namelijk goed geïsoleerd, heeft dubbel glas, wordt energiezuinig verwarmd en beschikt over zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin precies wordt beschreven hoe een woning scoort op de verschillende kenmerken. 

Hoe vraag ik een definitief energielabel aan?

We haalden hierboven al aan dat de overheid in 2015 een voorlopig energielabel toekende aan alle huiseigenaren in Nederland. Het label dat jouw huis gekregen heeft, klopt niet altijd. In de tussentijd heb je mogelijk maatregelen genomen om jouw woning energiezuiniger te maken. Heb je nog steeds een voorlopig energielabel? Dat is geen probleem als je niet van plan bent om te verhuizen. Als je jouw huis binnenkort wilt verkopen of verhuren, moet je een energielabel kopen.

Je kunt zo’n label niet kopen zonder dat er een inspectie uitgevoerd wordt. Daarom moet je altijd een energielabel aanvragen voor een woonhuis. Dit kan onder andere via energielabel-kopen.nl. Het enige wat je in dat geval moet doen, is jouw gegevens achterlaten op de website. Als je dit gedaan hebt, komt er op de gewenste datum en het tijdstip van jouw voorkeur een gediplomeerd inspecteur langs. Tijdens zijn inspectie richt de inspecteur zich zowel tot de binnenkant als de buitenkant van jouw huis. Daarnaast verricht hij diverse metingen. Op basis van zijn registratie ontvangt jouw woning vervolgens een definitief energielabel.

Reacties