Foto: Bouw_Prefab_Danilith

Prefabbouw bouwmethode

Flexibiliteit, hoge kwaliteit en snelle realisatie staan centraal bij bouwen met geprefabriceerde bouwelementen. De voordelen van prefabbouw?

Guido van Loon

Bron: Danilith

Bij prefabbouw worden de onderdelen in de fabriek gefabriceerd en vervolgens op de bouwlocatie aan elkaar gemonteerd. Zo wordt de productietijd aanzienlijk verkort en ben je minder afhankelijk van weersinvloeden. De indeling, het uiterlijk en de uitrusting van de woning kun je zelf bepalen. Geprefabriceerde onderdelen van gebouwen en woningen worden onder geconditioneerde omstandigheden en in fabrieken in elkaar gezet. Vervolgens gaan de onderdelen op transport en worden ze op de bouwplaats in elkaar gezet. Binnen een paar dagen zie je je eigen woning voor je eigen ogen 'groeien'.

Bijna alle bouwmethoden maken in meerdere of mindere mate gebruik van prefabonderdelen. Voorbeelden hiervan zijn binnengevels die zijn opgebouwd uit houtskeletbouw- of betonelementen die op de bouwplaats worden verwerkt in bijvoorbeeld een traditioneel te bouwen huis. Maar ook hele vloer- of dakelementen komen uit de fabriek rollen om later in het geheel van het casco te worden verwerkt. Zelfs een betonnen kelder kun je bestellen en kant-en-klaar laten 'thuis' bezorgen. 

Korte bouwtijd

De reden dat men gebruikmaakt van geprefabriceerde bouwelementen is dat het ten eerste geen invloed hoeft te hebben op het uiterlijk van het huis. Veel huizen die voor een deel of zelfs geheel uit prefabelementen zijn opgetrokken, behouden hun uniciteit en hebben vaak zelfs een traditioneel karakter. Door gebruik van prefabelementen kan de bouwtijd aanzienlijk worden verkort. 

Elementenbouw

Wie optimaal gebruik wil maken van de voordelen van de prefabbouwmethode kan zijn huis ook geheel laten bouwen van elementen die in de fabriek zijn vervaardigd. Dit noemen we de zogenaamde elementenbouw. De binnen- en buitenwanden, het dak en de vloeren zijn allen in de fabriek vervaardigd. Voordeel is, zoals eerder genoemd, dat in zeer korte tijd het gehele huis is gemonteerd. Een ander voordeel is dat al het bouwvocht al in de fabriek is verdwenen. Iedereen die in een nieuwbouwhuis woont, weet dat het enkele maanden duurt voordat al het vocht dat is gebruikt voor bijvoorbeeld beton, metselspecie en stucwerk uit het huis is getrokken. Bij prefabelementen heb je daar geen last van. Een ander groot voordeel van productie onder geconditioneerde omstandigheden in een afgesloten fabriek is dat de kwaliteit altijd van hetzelfde niveau is. Zo verliezen wanden op een open bouwplaats nog wel eens wat cijfers achter, of zelfs voor de komma, omdat verschillende partijen aan hetzelfde stuk werken, maar niet allemaal dezelfde kwaliteitseisen garanderen.

Niet standaard

Een vooroordeel van de elementenbouw is dat het alleen standaardmaten en -huizen kan produceren. Inderdaad is het zo dat de fabrikanten mallen hebben waarin, eventueel na plaatsing van wapening, beton wordt gegoten. Als je gebruikmaakt van enkel standaardmallen dan is de elementenbouw voordeliger dan hetzelfde huis uitgevoerd volgens bijvoorbeeld de traditionele bouwmethode. Maar dat je bij elementenbouw vast zit aan bepaalde vormen is zeer zeker niet het geval. Als u samen met de architect besluit om andere vormen toe te passen, dan worden er andere mallen gemaakt. Hieraan zijn dan natuurlijk wel weer meer kosten verbonden. Een ander vooroordeel is dat de elementenbouw toch weer kostbaar wordt omdat de gevels alsnog moeten worden afgewerkt met het dure en handmatige baksteenmetselwerk. Ook dit is al lang achterhaald; sommige prefabbouwers kunnen een gevel machinaal met de door u gekozen bakstenen afwerken. Maar je kunt de betonelementen uiteraard ook afwerken met bijvoorbeeld natuursteen.

Weersonafhankelijk

Een paar belangrijke voordelen van de prefabbouwmethode: door de weersonafhankelijke productie wordt (in elk geval in de wintermaanden) geen vertraging opgelopen en door de geconditioneerde omstandigheden in een fabriek is de kwaliteit gegarandeerd en kost het metselen zelf vaak minder tijd. Daarbij is door (computer)gestuurde fabricage metselwerk vaak nauwkeuriger. Het bouwen zelf kost veel minder tijd omdat de onderdelen 'slechts' aan elkaar hoeven te worden gemonteerd. Bij oplevering heeft het nieuwe huis nauwelijks last van bouwvocht. Het overgrote deel van het metselvocht is in de fabriek al verdampt. Tot slot blijven de kosten van de bouw veel vaker binnen het van tevoren afgesproken budget, omdat er tijdens de bouw geen aanpassingen meer (kunnen) worden gedaan. Wat op tekening staat wordt gebouwd.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
pieter51

gaarne prijsindicatie deze woning

10 jaar geleden