Foto: duurzaam-huis-laten-bouwen

Een duurzaam huis laten bouwen

Als je kiest voor een nieuwbouw woning, moet je rekening houden met duurzaamheid.

Niet alleen omdat je dat zelf belangrijk vindt, maar ook omdat het vanuit de overheid verplicht is gesteld. Een nieuw gebouwd huis moet aan verschillende eisen voldoen. Zo moet het energieverbruik laag zijn en ook het warmteverlies beperkt blijven. Ga jij een nieuw huis laten bouwen? Doe het dan duurzaam!

Duurzaamheid in materialen

Het ene materiaal is natuurlijk duurzamer dan het andere. Zeker als je veel hout gebruikt, moet je opletten waar het vandaan komt. Je kunt het beste bouwen met hout met FSC keurmerk. Dan weet je zeker dat het gaat om duurzaam hout. Verder is beton ook een duurzaam product. Metaal is juist veel minder duurzaam en kunststoffen zijn ook niet duurzaam. Je moet dus goed opletten welke materialen je kiest voor je huis.

De manier van bouwen

Nog steeds is houtskeletbouw een populaire bouwmethode. Hierbij wordt een ‘skelet’ van hout gebouwd, waarna de muren en het dak er tegenaan worden gemaakt. Je hebt echter ook al jaren systeembouw. Hierbij wordt het huis prefab gebouwd. De delen worden in de fabriek al klaargemaakt en worden in één keer naar de bouwplaats gebracht. Je hoeft ze alleen nog als een gigantische puzzel in elkaar te zetten en in korte tijd staat het hele huis overeind. Een systeembouw woning wordt gezien als duurzamer dan houtskeletbouw. Dat komt onder andere doordat de productie veel efficiënter is.

Isolatiewaarde van de woning

Een duurzaam huis laten bouwen gaat alleen lukken als je ook rekening houdt met isolatie. Isoleren is veel eenvoudiger tijdens de bouw dan erna. Daarom is het belangrijk dat je al tijdens de bouw een goede isolatiewaarde bereikt. Dat doe je door middel van muurisolatie, dakisolatie en goede ramen. Bij ramen kies je het beste voor HR++ glas of voor driedubbel glas. Door echt goed te isoleren reduceer je het warmteverlies enorm. In duurzaam gebouwde woningen zijn daardoor de stookkosten ook veel lager dan gemiddeld.

Energievoorziening regelen

De energievoorziening is een belangrijk punt. Gas wordt steeds minder gebruikt, dus is het goed om te kijken naar andere energiebronnen. Houd rekening met het plaatsen van zonnepanelen om zo een groot deel van de energievoorziening te regelen. Door te koken en te verwarmen met elektriciteit en zonne-energie ben je al best duurzaam bezig. Denk ook aan zonnecollectoren voor warmte, zodat je nauwelijks of zelfs helemaal geen gas nodig hebt in je nieuwe woning.

Vloerverwarming

Vloerverwarming lijkt in eerste instantie niet bijzonder duurzaam. Toch is het dat wel. Het is namelijk een bijzonder efficiënte manier van verwarmen. De vloer wordt warm, waarna de warme lucht opstijgt. Je profiteert dus echt van alle warmte die je huis inkomt. Daarnaast krijg je het snelst warme voeten. Je lichaam is zo ingesteld dat je het snel koud krijgt als je koude voeten hebt en snel warm krijgt met warme voeten. Dus doordat de temperatuur van de vloer omhoog gaat, heb je het veel minder snel koud. De temperatuur is huis kan dan wel twee tot drie graden lager worden ingesteld dan met gewone verwarming!

Een duurzame woning hangt af van verschillende dingen. Duurzame energie is een belangrijk thema, net als duurzame materialen. Maar ook isolatie speelt een belangrijke rol bij het bouwen van een duurzaam huis. Wil jij graag duurzaam wonen en denk je erover om een nieuwbouw woning te laten bouwen? Bedenk dan van tevoren hoe je dat zo duurzaam mogelijk gaat doen!

Reacties