Foto: Eigen-huis-bouwen-4-stappen

Eigen huis bouwen in 4 stappen

Het bouwen van je eigen huis is voor velen een droom die uitkomt. Maar hoe pak je zoiets nu aan?

Voordat je bouwstaalmatten gaat bestellen en de bouw daadwerkelijk begint moet er natuurlijk best wat gebeuren. We leggen je dan ook graag in een aantal handige stappen uit wat jij allemaal moet doen om je eigen huis te kunnen bouwen.

1. De financiering

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de financiering van je woning te regelen. Zo heb je bijvoorbeeld geld nodig om de grond te kopen waar je op wilt bouwen, een architect nodig die je huis voor je ontwerpt en natuurlijk een flink budget om de uiteindelijke bouw van de woning te realiseren. Welke mogelijkheden je hebt, hangt vaak samen met de grootte van je budget. Ga dus allereerst eens kijken welke hypotheken er mogelijk zijn, voordat je concrete plannen gaat maken.

2. Grond kopen

Nu dat je weet hoeveel budget er beschikbaar is, ga je op zoek naar een mooi kavel om je woning op te bouwen. Kijk ook goed naar het bestemmingsplan van deze grond om direct te weten of, en wat hier uiteindelijk gebouwd mag worden. Daarnaast moet je natuurlijk ook een bouwvergunning krijgen voordat je aan het bouwen kunt gaan.

3. Breng je wensen in kaart

Je hebt vast al allerlei ideeën van hoe jij wilt dat je woning eruit komt te zien. Probeer al deze ideeën zo gedetailleerd mogelijk samen te brengen in een moodboard, een tekening of een geschreven document. Zodra jij al je wensen in kaart hebt gebracht maak je de eerste afspraak met de architect welke vervolgens samen met je kijkt welke wensen er allemaal werkelijkheid kunnen worden. Op basis van jouw wensen en de daadwerkelijke mogelijkheden maakt de architect een schets waar de aannemer uiteindelijk mee aan de slag kan. Dit is misschien wel de meest belangrijke en leuke fase van je bouwproject: geniet er dus zeker van en laat jezelf niet beperken!

4. Aan de slag

Nu dat de plannen concreet zijn en de gekozen architect een ontwerp heeft uitgewerkt, kan er eindelijk gebouwd worden. Vraag een aantal aannemers om offertes voordat je een daadwerkelijke keuze maakt. Misschien heeft je architect nog handige tips of goede ervaringen te delen? Zorg dat er in ieder geval een afbouwgarantie toegepast wordt in de offerte van de aannemer; zo weet je zeker dat je woning afgebouwd wordt, ook wanneer de aannemer failliet zou gaan. Laat de bouw beginnen!

Reacties