Foto: 2016/Lage-hypotheekrentes-lang-vastzetten.jpg

Lage hypotheekrentes: lang vastzetten?

Een eigen huis werd altijd al als een spaarpot gezien, een manier om te zorgen voor een appeltje voor de dorst met relatief weinig risico en hoog rendement.

Sinds door de economische crises vanaf 2011 de huizenprijzen echter zijn gaan dalen wordt hieraan wel eens getwijfeld. Toch is kopen nog altijd voordeliger dan huren, mede veroorzaakt door de dalende hypotheekrente de afgelopen jaren. Nu de rente fors gedaald is lijkt het verstandig te kiezen voor een lange rentevaste periode, maar heeft dit alleen maar voordelen en voor wie is dit geschikt?

Zaken die van invloed zijn op de hoogte van de rente

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van een aantal variabelen. Verschillende tarieven worden gehanteerd wanneer meer of minder van de marktwaarde van het huis gefinancierd wordt. Een andere variabele is de lengte van de rentevaste periode (meestal in ieder geval 1, 2, 5, 10, 20 of 30 jaar). Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het percentage. Bij de aankoop van een nieuw huis of oversluiten van een hypotheek kun je tegenwoordig gemakkelijk online de hypotheek berekenen met de verschillende rentevaste periodes.

Langere rentevaste periode populair

De hoogte van de hypotheekrente doorstonden de afgelopen decennia een stormachtige ontwikkeling. In piekjaar 1982 bijvoorbeeld betaalden consumenten gemiddeld ruim 12% rente over hun hypotheek. Na een daling de afgelopen jaren worden er nu echter al hypotheken aangeboden met een rente van 1,5%. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor een vaste rente voor 30 jaar. Zeker niet nu dit slechts enkele tientjes per maand meer kost dan bij een periode van 10 of 20 jaar, en de verwachting bestaat dat de rente weer zal gaan stijgen. Dat een langere periode populairder wordt blijkt wel uit het feit dat reeds 10% van de kopers kiest voor een vaste rente voor 30 jaar, en dat sinds kort de vaste rente voor 20 jaar vaker gekozen wordt dan die voor 10 jaar.

Voordelen van lang vastzetten

Het lang vastzetten van de rente is vooral geschikt voor mensen die een huis willen kopen waaruit ze nooit meer weg willen gaan. Mensen profiteren zo lange tijd van de lage rente en hoeven bovendien 30 jaar lang niet meer om te kijken naar hun hypotheek. Ook mensen die binnen de rentevaste periode met pensioen gaan kunnen nu al berekenen of ze lasten nog tijdens hun pensioen kunnen blijven dragen.

Nadelen van een lange rentevaste periode

Starters blijven vaak maar 5 á 10 jaar in hun eerste huis wonen en stromen daarna door. Met een lange rentevaste periode ga je echter ook een langdurige relatie met de financierder aan. Starters dienen goed op te hoogte te zijn van voorwaarden over bijvoorbeeld een verhuisregeling, die de rente van een duurder huis dat niet onder de NHG valt bepaalt en het te financieren gedeelte van de marktwaarde van het nieuwe huis. Ook kan van een huis dat meer waard wordt of bij aflossing van de hypotheek mogelijk de risico-opslag vervallen waarvan de kopers zich niet bewust zijn. Daarnaast kan voor een langere periode net een iets hoger rentetarief gelden waardoor je de kans op je droomhuis misloopt.

In iedere afzonderlijke situatie kunnen bepaalde voor- en nadelen in meer of mindere mate een rol spelen. Of mensen voor een langere of kortere periode kiezen is afhankelijk van de situatie, maar toch ook erg afhankelijk van de zekerheid die ze willen hebben.

Reacties