Foto: Besparingstip-hypotheek-oversluiten

Lage hypotheekrente: hypotheek oversluiten of niet?

Op de huizenmarkt was de slogan de afgelopen jaren: Het is nu de ideale tijd om te kopen!.

Hypotheekverstrekkers die met aparte regelingen voor starters kwamen, de lage huizenprijzen, en de lage hypotheekrente hebben het zeker financieel zeer aantrekkelijk gemaakt. Helaas voor jou als je al een paar jaar eerder een hypotheek had afgesloten, voordat de hypotheekrente zo laag werd. Daar zit je voorlopig nog wel aan vast. Of toch niet?

Niet verhuizen, toch lagere hypotheekrente

Heb jij nog voor 2015 de hypotheek van je huidige woning afgesloten, dan kan het zomaar zijn dat deze tegen 4 of 5 procent hypotheekrente is afgesloten. De gemiddelde hypotheekrente met een looptijd tot 10 jaar ligt momenteel rond de 2 procent (online kun je gemakkelijk de hypotheekrente berekenen voor jouw specifieke situatie). Fijn natuurlijk als je hier ook van kunt profiteren.

Dit is mogelijk door de hypotheek over te sluiten. Bij je eigen of een andere hypotheekverstrekker sluit je dan het te financieren bedrag af tegen de nieuwe rente, wat soms wel duizenden euro’s per jaar kan schelen. Oversluiten is mogelijk als de rentevaste periode die je hebt gekozen afloopt, maar ook daarvoor al. Je huidige hypotheekverstrekker rekent in het laatste geval wel een boeterente, als compensatie voor de gemiste toekomstige inkomsten aan rente. Daarnaast moet de hypotheek in beide gevallen bij een notaris passeren, dat al gauw € 1000,- kost. Sluit je de hypotheek over naar een andere bank, dan heb je ook te maken met oversluitkosten en een nieuwe taxatie van je huis. Belangrijk dus om goed door te rekenen of je per saldo wel goedkoper uit bent.

Voldoet de hypotheek wel aan de actuele normen?

Of het oversluiten van een hypotheek mogelijk en lonend is, verschilt per geval. De hypotheek van een huis dat onder water staat, kan bijvoorbeeld alleen worden overgesloten bij je huidige hypotheekverstrekker omdat geen andere partij dit zal willen. De hypotheeknormen zijn daarnaast de afgelopen jaren erg aangescherpt. Zo kan in 2017 nog maar 101 procent van de waarde gefinancierd worden (per 2018 nog maar 100 procent), en kan een NHG-hypotheek nog maar voor maximaal 50 procent van het te financieren bedrag uit een aflossingsvrij leningdeel bestaan.

Verlaging van je maandlasten

Hoewel je het liefst natuurlijk met het interieur van je huis bezig bent, loont het om je eens in de zoveel jaar te verdiepen in de financiële stand van zaken rond het huis. Zijn alle verzekeringen nog wel up-to-date? Loopt de rentevrije periode van de hypotheek al af en loont het om deze over te sluiten? Vragen die wat tijd kosten om uit te zoeken, maar die wel je maandlasten kunnen verlagen. En hierdoor heb je dan weer meer geld over voor bijvoorbeeld die badkamer waar je al lang van droomt, kun je je huis duurzamer en energiezuiniger maken of wat leuke nieuwe interieuritems kopen!

Reacties