Foto: huis-snel-verkopen-(1)

Huis snel verkopen

Een huis verkopen is een grote stap. Hoe pak je dit aan: schakel je een makelaar in of probeer je de woning zelf te verkopen via een internetmakelaar?

Hoe pak je de bezichtigingen aan en hoe kun je het beste onderhandelen? Door de komst van het internet zijn er tegenwoordig verschillende manieren om je huis te verkopen.

Makelaar

Je wil je huis verkopen? De meest voor de hand liggende mogelijkheid is om een makelaar in te schakelen. Een makelaar die je begeleidt bij het verkopen van je woning kent de markt goed en is in staat je te adviseren over welke prijs je het beste kunt vragen. Een makelaar kan je veel werk uit handen nemen.

Daarnaast is het mogelijk om enkele zaken die je zelf kunt doen niet uit te besteden maar zelf te doen. De meeste makelaars bieden vaak deeldiensten waarbij je zelf kiest wat je doet en wat je liever aan de makelaar overlaat. Waar je een professional voor nodig heeft zoals de bezichtigingen, onderhandelingen of verkoopstrategie kun je het beste overlaten aan de makelaar.

Huis zelf verkopen

Het is ook een mogelijkheid om je woning helemaal zelf te verkopen. Daarbij bespaar je veel geld maar het kost wel de nodige inspanning. Je zou hierbij zelf de vraagprijs kunnen vaststellen, een promotionele omschrijving moeten opstellen en de onderhandelingen zelf uitvoeren.

Voor welke vraagprijs je kunt hanteren voor verkoop kan je het best enkele woningen bekijken die te koop staan (of recent te koop stonden) in de buurt.

Mocht je een koper hebben gevonden dan kun je een (model) koopakte gebruiken en een notaris inschakelen die de verkoop begeleid.

Internetmakelaar

Tegenwoordig is de internetmakelaar een prima alternatief voor de traditionele makelaar. Met een internetmakelaar bent je in de regel goedkoper uit dan een traditionele makelaar. Bij een internetmakelaar verdeel je de taken naar wens. Je betaalt minder courtage naar mate je meer zelf doet.

Je bent zelf verantwoordelijk voor een goede ronkende advertentietekst, begeleid met foto’s van de woning. Daarnaast leid je de kijkers rond en vertel je zo goed mogelijk over de woning en waarom je het huis toentertijd hebt gekocht. In overleg met de internetmakelaar stel je vraagprijs vast. Ook levert hij het verkoopmateriaal en zorgt voor een presentatie op Funda. Tenslotte stelt de internetmakelaar vaak een koopovereenkomst op.

Huis snel verkopen aan een opkoper

Je kunt in de situatie terechtkomen waarbij je huis snel verkopen wenselijk of noodzakelijk is. Een reden kan zijn dat je met dubbele woonlasten te maken hebt, een nieuwe woondroom hebt, of schulden ertoe leiden dat de hypotheek niet meer kan worden betaald. Een woning opkoper of makelaar die zelf huizen koopt biedt in sommige gevallen uitkomst.

Wanneer je huis te koop staat voor een langere periode en je er graag vanaf wilt kan de makelaar in bepaalde gevallen een bod doen om het huis over te nemen. Wanneer de makelaar in kwestie interesse heeft in de woning, zal hij net als een andere geïnteresseerde komen met een bod om tegen die prijs het huis over te nemen.

Je kunt gespecialiseerde huizen opkopers benaderen welke snel huizen kunnen opkopen. Het voordeel van een dergelijke opkoper is dat je geen bemiddelingskosten, courtagekosten of notariskosten betaalt. Een aanvraag is vrijblijvend en kosteloos. Je betaalt dus niet voor de gebruikelijke bemiddelingskosten.

Na het ontvangen van een eerste bod kan je beslissen of je hiermee akkoord gaat. Vervolgens maak je een afspraak en kijk je met de partij of jullie tot een definitieve overeenkomst kunnen komen. De koop wordt uiteindelijk gesloten onder toeziend oog van de notaris. Controleer het koopcontract uiterst zorgvuldig en laat het controleren door iemand die goed in deze materie zit.

Waar moet je op letten bij het snel verkopen van de woning

Wanneer je de woning via een makelaar verkoopt zijn er enkele voorbereidingen die je kunt doen of zaken waar je aan kunt denken.

- Zorg dat de woning er goed en neutraal uitziet
- Zorg voor een advertentie op Funda die compleet is
- De woning op social media
- Doe iets creatiefs

Zorg dat de woning er goed en neutraal uitziet

Over smaak valt niet te twisten is een veel gehoor gezegde. Het koeienvel op de grond kan misschien wel helemaal jouw stijl zijn, een (potentiële) koper denkt daar misschien wel heel anders over. Zorg er daarom voor dat de woning die je wilt verkopen er zo neutraal mogelijk uitziet waardoor het voor een grote groep geschikt en interessant is. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van Ikea. Voor een deel is dat te danken aan dat zij hun meubels en inrichting zo presenteren dat het voor een grote groep aantrekkelijk is. Huur desnoods een woonstyliste in.

Zorg voor een advertentie op Funda die compleet is.

De tijden zijn helaas verandert waarbij je voor 125 euro je huis als tophuis kon presenteren. Je verscheen daarmee hoog in de zoekresultaten van Funda.nl. Nu is het echter zo dat de selectie wordt gemaakt op relevantie waarbij een advertentie beoordeeld wordt op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid en volledigheid. Het is overigens altijd beter om een echte video te uploaden dan een video met een foto slideshow.

De woning op social media.

Er zijn tegenwoordig allerlei gratis kanalen waarbij je de verkoop van het huis onder de aandacht kunt brengen. Dit kun je doen via Facebook, Instagram en Twitter. Linkedin is een zakelijk netwerk en zou ik niet aanraden. Het is geheel gratis en als je het goed doet bereik je er een heleboel mensen mee. Omdat je account is gekoppeld aan waar je als woont bereik je vaak lokaal. Laat dat nou net de mensen zijn die je moet hebben.

Doe iets creatiefs

Door creativiteit kan je ver komen op social media en je bent creatiever dan je zelf denkt. Je kunt de woning daar laten zien waar je denkt dat het kan en volgens de wet mag. Niks is daarbij te gek. Probeer eens met Koningsdag de potentiele koper te verleiden met een groot bord. Misschien kan je wel iets weggeven bij verkoop van de woning. Een reis naar Frankrijk voor twee bij aankoop van het huis? Kost je weinig en levert je misschien op dat je het huis snel verkoopt.

Een ding wat je zeker niet moet doen is bij de pakken neer zitten. Er is altijd wel een manier om je huis te verkopen. De ene keer kan het alleen net iets langer duren dan de andere keer. Mocht het nou lukken dan kun je altijd overwegen om makelaar te worden.

Reacties