Vrijstaande woning verduurzaamd met nieuwe generatie warmtepomp

De Panasonic Aquarea L-serie All-in-One met het natuurlijke koudemiddel R290 is de ideale vervanger van de cv-ketel, waardoor de stap naar een hybride warmtepomp kan worden overgeslagen.

In Alphen aan de Maas is één van de eerste Panasonic Aquarea L-serie All-in-One warmtepompen geïnstalleerd door Van Zwam Installatietechniek in samenwerking met DHPS. Deze vrijstaande woning vroeg om een verduurzamingsslag, waarbij gekozen is voor een Aquarea lucht-water warmtepomp op propaan (R290).

Ideaal voor renovatie

De Panasonic Aquarea L-serie is een reeks hoge temperatuur warmtepompen. Deze maakt gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C. Het is daarom bijzonder geschikt voor renovatie waar een hoge temperatuur vereist is voor radiatoren. Het systeem kan gebruikmaken van de bestaande leidingen en radiatoren, waardoor verduurzamen zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing mogelijk is. Dat maakt het de ideale vervanger van de cv-ketel en kan de stap naar een hybride warmtepomp worden overgeslagen.

Compact systeem

Voor woningen met een beperkte installatieruimte heeft Panasonic de All-in-One units in de Aquarea L-serie opgenomen. Deze compacte systemen hebben een oppervlakte van slechts 598 x 600 mm. Het lage geluidsniveau van de units biedt tevens meer plaatsingsmogelijkheden dan bij de oudere generatie warmtepompen. Door zijn afmeting kan de warmtepomp netjes worden opgesteld bij het andere witgoed zoals de koelkast of wasmachine. Dat vermindert de benodigde installatieruimte.

Boiler en buffervat

In de vrijstaande woning in Alphen aan de Maas is een Panasonic Aquarea L-serie All-in-One 9 kW unit geïnstalleerd met een boiler van 185 liter, die gebruikt wordt om te douchen en warm tapwater in de keuken. Daarnaast is een buffervat van 200 liter geplaatst, om de hoge temperaturen naar de radiatoren te krijgen. Dit systeem is gekozen omdat het deze hoge temperaturen haalt met behoud van rendement. Dat is nodig om de radiatoren te voeden en de gewenste waardes van 65 °C tot 70 °C te bereiken zonder verlies van warmte.

Slimme besturing en monitoring

Verder heeft het systeem verschillende mogelijkheden voor slimme besturing en monitoring van het energieverbruik. De Aquarea Smart Cloud biedt een intuïtieve bediening van de warmtepompen vanaf iedere smartphone, tablet of computer, met programmering van verwarming op afstand, monitoring van het energieverbruik en een melding in geval van een storing. Ook kan de installateur het systeem op afstand uitlezen, waardoor er bij een storing snel een diagnose kan worden gesteld en de gebruiker sneller kan worden geholpen.

Benieuwd hoe het eruit ziet? Bekijk de oplossing in deze case.