Met deze 3 tips ben je schimmelvorming en nare geuren voor

Goed ventileren is geen overbodige luxe. Naast een gezond en fris binnenklimaat valt er ook nog eens energie mee te besparen.

Tijdens de natte en koude herfst- en wintermaanden zitten we vaker binnen. De ramen en deuren blijven zo veel mogelijk dicht. Daar dragen de huidige energieprijzen aan bij, maar daarin schuilt ook een gevaar. Vocht en nare geuren blijven zo hangen in huis, met alle gevolgen van dien. Met deze 3 tips zorg je voor een gezond binnenklimaat én bespaar je op de energierekening.

Tip 1. Continu ventileren
Na het douchen of koken zetten we meestal even een raam open om vocht en nare geuren te verwijderen. Daarna doen we het weer snel dicht. Dit heeft echter geen blijvend effect. De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door de lucht continu te verversen.

Dat is in de zomer vaak geen probleem, want dan staat er altijd wel ergens een raam open. In de herfst en de winter wordt dat al gauw wat lastiger. Gek genoeg slaat een airco twee vliegen in één klap. Deze lucht-lucht warmtepomp koelt niet alleen, maar kan ook verwarmen. Het zet koude buitenlucht om naar warme lucht binnen én haalt er het vocht uit.

Tip 2. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht
Een goed geventileerd huis verbruikt daarnaast minder energie. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. Om het huis te verwarmen hoeft er daarom minder hard gestookt te worden. Een lucht-lucht warmtepomp met de hoogste energieklasse A+++, zoals de Panasonic Etherea, zorgt er zelfs voor dat het rendement wel drie tot vier keer zo hoog is als van een cv-ketel. Dat komt door de standaard warmtepompfunctie, die het grootste deel van de energie uit de buitenlucht haalt.

Panasonic heeft het concept Hybrid Air ontwikkeld, zodat de lucht-lucht warmtepomp een perfecte combinatie vormt met de cv-ketel. In relatief korte tijd brengt de lucht-lucht warmtepomp een ruimte op de gewenste temperatuur. Zo hoef je niet meer het volledige huis te verwarmen, maar alleen de ruimte waarin je op dat moment verblijft. Met een Multi Split-systeem is het zelfs mogelijk om meerdere ruimtes individueel te verwarmen of koelen, wat voor extra comfort zorgt.

Tip 3. Gebruik een luchtzuiveringssysteem
Een groot voordeel van de lucht-lucht warmtepompen die vallen binnen het Hybrid Air-concept is dat deze standaard zijn voorzien van nanoe™X-luchtzuiveringstechnologie. Deze onderhouds- en servicevrije technologie van Panasonic produceert hydroxylradicalen (ook bekend als OH-radicalen) tot 4,8 biljoen per seconde. OH-radicalen zijn overvloedig in de natuur aanwezig en hebben het vermogen om bepaalde verontreinigende stoffen, virussen en bacteriën te remmen, te reinigen en geuren te neutraliseren. nanoe™X werkt in ventilatiemodus, onafhankelijk van verwarming en koeling, 24 uur per dag en zeven dagen per week.

Goed ventileren is daarom geen overbodige luxe. Het vermindert de kans op vocht, schimmel en gezondheidsklachten. En naast een gezond en fris binnenklimaat valt er ook nog eens energie mee te besparen.