Foto: Met-behulp-van-intelligente-technologiee__n-zoals-de-Slimme-Thermostaat-van-tado-kunnen-consumenten-gemiddeld-22-procent-op-hun-gasrekening-besparen-

Gasrekening gemiddeld Nederlands huishouden binnen een jaar bijna verdubbeld

Met behulp van intelligente technologieën zoals de Slimme Thermostaat van tado° kunnen consumenten gemiddeld 22% op hun gasrekening besparen.

Uit cijfers van het CBS¹ blijkt dat het gemiddelde, totale jaarbedrag voor gasverbruik - met de huidige gasprijzen van januari 2022 - in een jaar tijd met gemiddeld €1.125,- zal stijgen. Het totale jaarbedrag voor gas in 2022 zal naar verwachting gemiddeld uitkomen op €2.298,-. Dit betekent dat de gasrekening per huishouden met gemiddeld 93,8% stijgt ten opzichte van het voorgaande jaar. De totale energierekening (inclusief elektriciteit) zal naar verwachting €2.800,- gaan bedragen. Op dit moment neemt de overheid al diverse maatregelen om de energierekening te verlagen, bijvoorbeeld een eenmalige korting en een lager BTW-tarief². Maar je kunt hier als consument ook je steentje aan bijdragen. Er zijn namelijk slimme manieren en middelen om, ondanks de aanhoudend hoge prijzen, aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren.

Slimme technologieën kunnen helpen - binnen een half jaar terugverdiend

Een van de eenvoudigste maatregelen om de verwarmingskosten te verlagen, is het gebruik van intelligente technologieën zoals slimme thermostaten. De Slimme Thermostaat van tado° zorgt ervoor dat je veel efficiënter omgaat met je energieverbruik, waardoor je een besparing van gemiddeld 22% per jaar³ kunt realiseren. Als je een gasrekening hebt van €2.298,- kun je daarop dus gemiddeld €505,- besparen. Dit betekent dat de aankoop van een Slimme Thermostaat van tado° zichzelf in minder dan een half jaar terugbetaalt. Dit is sneller dan ooit tevoren. 

Met behulp van intelligente algoritmen, geofencing, slimme schema's, rekening houdend met weergegevens en andere functies, verwarmen de Slimme Thermostaten van tado° alleen wanneer en waar het nodig is. Zo bespaar je geld én hoef je niet in te leveren op comfort. Met de Energy IQ-functie kunnen tado°-gebruikers hun exacte verwarmingskosten en energieverbruik op elk moment inzien en zo hun maandelijkse verwarmingskosten beter onder controle houden. Dankzij de uitgebreide stapsgewijze instructies in de app, installeer je de thermostaat eenvoudig zelf. Bovendien zijn de Slimme Thermostaten van tado° compatibel met 18.000 verwarmingssystemen van meer dan 900 verschillende OEM's en kunnen ze in 95% van alle huishoudens in Europa in gebruik worden genomen.

“De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat veel mensen in de problemen komen - op dit moment, vooral in Nederland, is de prijsstijging enorm. Technologieën zoals Slimme Thermostaten zijn een betaalbare en langetermijnoplossing om te besparen op de jaarlijkse energierekening zonder in te boeten op comfort. Koop je nu een slimme thermostaat, dan zie je de besparing direct terug op je volgende energierekening. De aanschafkosten worden in minder dan een half jaar terugverdiend”, zegt Christian Deilmann, medeoprichter en CPO van tado°.

Uiteraard zijn er vele diverse merken thermostaten. Mocht je de handleiding kwijt zijn van de thermostaat dan is deze hier op te zoeken. 

De toekomst van flexibel en schoon energiegebruik

Energie-efficiëntie en -innovatie zijn belangrijker dan ooit om Europa's afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Op momenten dat energie duur is, gebruikt tado° de opgeslagen warmte en warm water om dure energie te vermijden. Met duurzame oplossingen zoals warmtepompen in combinatie met de intelligente aansturing van tado° en time-of-use-energietarieven wordt energie een schonere oplossing tegen lagere kosten.

De tado°-oplossing dient ook de toekomst van energienetwerken en hernieuwbare energiebronnen. Een flexibele vraag naar energie zal de sleutel zijn tot een volledig hernieuwbaar Europees energiesysteem.

¹ https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/07/prijs-van-energie-86-procent-hoger
De prijzen van 2022 zijn berekend met een gemiddeld jaarverbruik over 2022 van 1.169 m3 gas en 2.479 kWh elektriciteit (raming van het Planbureau voor de Leefomgeving). De prijsverandering is berekend met het geschatte gemiddelde jaarverbruik over 2021 en 2022.
² https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/stijgende-energierekening-deels-gecompenseerd
³ De interne gegevens van tado° zijn gebaseerd op meer dan 2 miljoen slimme thermostaten

Reacties