Met deze 5 stappen kom je comfortabel de zomer door

Met deze koude temperaturen lijkt het misschien wel herfst, toch staat de zomer voor de deur. En dat kan nog wel eens een hele klamme, warme zomer worden. Hoe kom je deze zomerdagen comfortabel door?

Met deze koude temperaturen lijkt het misschien wel herfst, toch staat de zomer voor de deur. En dat kan nog wel eens een hele klamme, warme zomer worden. En dan rijst de vraag… hoe kom je deze warme zomerdagen door? Wij geven je een aantal tips!

Eerst maar eens naar de weersvoorspelling van deze zomer. Weersite weer.nl voorspelt een gemiddelde zomer. Zij schrijven ‘Het belangrijkste model dat seizoensverwachtingen uitbrengt is het Climate Forecasting System. Dat model laat dit jaar slechts weinig afwijking ten opzichte van normaal zien, zowel in temperatuur als in neerslag, wat inhoudt dat het waarschijnlijk een gemiddelde tot iets warmere zomer dan normaal zal worden.’ – zoals we hebben gemerkt worden de zomers steeds warmer, ook binnenshuis. En daar kunnen we zelf wat aan doen!

 1. Groene omgeving
  We weten allemaal ‘hoe groener de omgeving, hoe koeler het is’. Kies er daarom voor om meer begroeiing in je tuin te plaatsen. Dit kan door planten in potten of in de grond, een boom en mooie klimmers. Zo’n klimmer kun je ook heel goed tegen jouw buitenmuur aan laten groeien – wel met een klimsysteem zodat de voegen niet beschadigen – en zo een extra laag tegen de zon aanbrengen. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een groen dak en houd je de warmte buiten de deur. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit én ziet het er ook nog eens gezellig uit. Win-win.
 2. Houd de hitte buiten de deur
  Het belangrijkste tijdens een warme zomer is de hitte buitenshuis houden. Dat kun je op meerdere manieren doen. De makkelijkste stap is door alle ramen en deuren dicht te houden, zo komt de warmte er niet in. Zet ze wel ’s-Ochtends en ’s-Avond als het is afgekoeld lekker tegenover elkaar open, zodat het huis kan doorwaaien en de warmte weer weg kan. Ook kun je zonneschermen plaatsen aan de buitenkanten van de woning. Bijvoorbeeld tegen je raam of als schaduwdoek bij boven de deur. Voordeel is dat je dan ook buiten in de schaduw kunt zitten! 
 3. Kies voor goede isolatie
  Goede isolatie van je dak, ramen en buitenmuren zorgen ervoor dat de warmte beter buiten blijft. Er zijn veel gespecialiseerde bedrijven die dit voor je kunnen plaatsen. Doe dit niet op het laatste moment, want het kan zomaar zijn dat iedereen dit bedenkt. Wist je trouwens dat je subsidie krijgt op deze maatregel? Lees er meer over op de website van de RVO.
 4. Plaats een airco
  We kunnen er bijna niet meer omheen tegenwoordig, het plaatsen van een airco om de warmte tegen te gaan. Gelukkig zijn ze steeds efficiënter en daarmee een prima oplossing om je huis te koelen. Zeker in combinatie met zonnepanelen. Bijkomend voorkeur, in de winter kun je hiermee je huis verwarmen, dan bespaar je ook nog eens op je gasrekening! Kies hier bijvoorbeeld voor een model van Panasonic. Hierin zit ook nog eens nanoe™ X-technologie verwerkt die de lucht zuivert van schimmels, virussen, bacteriën en pollen (handig bij hooikoorts) en gaat ook nog eens nare geurtjes tegen.
 5. Geef je eraan over en geniet van het lekkere weer
  Het klinkt misschien heel eenvoudig, maar als je je druk gaat maken, krijg je het sowieso al warm. Accepteer daarom dat de hitte over Nederland trekt en geniet van de zomer. Want zeker na dat natte voorjaar, kunnen we allemaal die vitamine D goed gebruiken. En wordt het nou allemaal echt te veel? Kies dan een lekker verkoelend ijsje en verwen jezelf met deze traktatie.