Minder stress en goede nachtrust: waarom jij je beter voelt in een schoon huis

Met zomers weer op komst vallen de zonnestralen straks rijkelijk naar binnen en - helaas - betekent dit ook dat we de stofdeeltjes massaal zien opwaaien.

10 Mei 2022

Vroeger ging dit steevast gepaard met een voorjaarsschoonmaak, maar tegenwoordig begint niet bij iedereen de handen te jeuken: uit onderzoek van luchtreinigingsexpert Blueair blijkt dat de meeste Nederlanders (56%) het huis schoonmaken geen pretje vinden. Toch is een grote schoonmaak zo’n slecht idee nog niet: Blueair legt uit waarom én hoe je tijd kunt besparen.

Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd

In de afgelopen twee jaar hebben we meer thuis gezeten dan ooit en hebben veel mensen aan den lijve ondervonden dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Het consumentenonderzoek van Blueair toont dan ook aan dat de ruime meerderheid van de Nederlanders (62%) zich niet op het gemak voelt als het huis stoffig is.

Bovendien blijkt uit een Amerikaanse studie1 dat een rommelig huis ons cortisolniveau verhoogt en zo meer stress veroorzaakt. Opruimen geeft mensen daarentegen het gevoel dat ze controle hebben over hun omgeving. Het leven zit vol onzekerheden, en daarom vinden we het prettig als onze directe leefomgeving voorspelbaar en netjes is. Tevens kan schoonmaken een behoorlijke fysieke inspanning zijn. Deze beweging heeft op zijn beurt een positief effect2 op je gemoedstoestand en psychische gezondheid. Win-win dus!

Gezondheidsconsequenties

Naast dat schoonmaken goed is voor je mentale staat, is een schoon huis ook van invloed op je fysieke gezondheid. De lucht is huis is namelijk vaak een stuk minder schoon dan we denken: het kan tot vijf keer meer vervuild zijn dan de buitenlucht. Denk hierbij aan pollen, allergenen, bacteriën en stof. Toch is ruim een derde van de Nederlanders zich niet bewust van het feit dat stof in huis schadelijk is voor hun gezondheid, blijkt uit het onderzoek van Blueair. Maar wat zijn de consequenties precies? Een slechte luchtkwaliteit verergert en veroorzaakt allergieën en astma. Ook kan het klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken.

Betere nachtrust

Een schoon en opgeruimd huis heeft daarnaast effect op je slaap. Niet gek, want een slaapkamer gevuld met rommel en stof geeft onrust. Dit maakt het lastiger om in slaap te vallen én te blijven. Bovendien laten studies3 zien dat de meeste mensen beter slapen in een opgemaakt bed met schone lakens, dit geeft namelijk een ontspannen en comfortabel gevoel. Ook een goede luchtkwaliteit in de slaapkamer heeft een bewezen positief effect op onze nachtrust. Dus naast dat het goed is om af en toe een raam open te zetten om de boel te ventileren, kan ook een luchtreiniger hierbij uitkomst bieden.

Houd je huis schoon

Na een flinke schoonmaak wil je natuurlijk het liefst dat je huis ook weer een tijdje schoon blijft. Helaas is het resultaat vaak maar van korte duur: ruim twee derde van de Nederlanders ergert zich aan hoe snel het huis weer stoffig is na het stofzuigen of afstoffen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om net wat langer te kunnen genieten van je voorjaarsschoonmaak.

Wat bijvoorbeeld veel energie en tijd bespaart is het aanschaffen van een luchtreiniger. De DustMagnetTM van Blueair trekt stofdeeltjes uit de lucht als een magneet. Zo wordt stof in de lucht opgevangen en verwijderd voordat het op oppervlaktes neerslaat, wat betekent dat jjij minder tijd kwijt bent aan stofzuigen en afstoffen. Naast stof filtert de luchtreiniger ook nog eens allerlei andere vervuilde deeltjes uit de lucht, zoals pollen, gassen en bacteriën. Zo wordt jouw huis schoner in een handomdraai.

Reacties