Dit moet je weten over het gebruik van een luchtreiniger in huis

We brengen 90 procent van ons leven binnenshuis door, zeker tijdens de pandemie is dit het geval. Daardoor ademen we vaak de lucht in ons huis in.

Guido van Loon 07 November 2021

Hoewel het een fundamenteel mensenrecht is om schone lucht in te ademen, heeft niet iedereen het geluk om in een binnenomgeving te leven die dat biedt. De luchtkwaliteit binnenshuis kan aangetast worden op diverse manieren. Kun je de vervuilingsbron niet elimineren of werkt je ventilatie niet goed genoeg om meer schone lucht te laten circuleren in je woning? Kies er dan voor om een luchtreiniger te kopen.

Deze apparaten worden een steeds populairder onderwerp in het licht van de pandemie van het coronavirus. Luchtreinigers kunnen niet alleen helpen om stof, geuren en huidschilfers op te vangen, maar ze kunnen ook de "virale belasting" of de hoeveelheid bacteriën in de lucht verminderen. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijven onderzoeken hoe lang ademhalingsdruppeltjes in de lucht kunnen overleven. We weten dat overdracht via de lucht, vooral in gesloten, overvolle ruimtes met weinig ventilatie, kan optreden bij dit virus. Luchtreinigers kunnen dit dus voorkomen.

Luchtreinigers kunnen in het hele huis worden geïnstalleerd of in je HVAC-systeem worden geïnstalleerd, maar vaak wordt er gekozen voor meer betaalbare en gemakkelijk te verkrijgen draagbare luchtreinigers. Deze apparaten verwijderen vaak kleine deeltjes dankzij een zeer efficiënt deeltjesluchtfilter (HEPA). HEPA is een soort mechanisch luchtfilter dat is ontworpen om deeltjes van vele groottes op te vangen, waaronder enkele die zeer fijn zijn. Luchtreinigers verwijderen huidschilfers van huisdieren, stof, vluchtige organische stoffen (VOC's), vieze geuren, pollen en luchtvervuiling die van buiten naar binnen is gedreven. Afhankelijk van het model kunnen luchtreinigers met een HEPA-filter ook bacteriële en virale deeltjes van 0,3 micron of groter opvangen.

Een andere luchtzuiveringsoptie maakt gebruik van kortegolf ultraviolet-C (UV-C) licht om de verspreiding van bacteriën te verminderen en virussen te doden. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn er beperkte gegevens over de hoeveelheid UV licht die nodig is om het Covid-19-virus te inactiveren. Dat gezegd hebbende, meldt de FDA ook dat ze verwacht dat UV-C-licht, in tegenstelling tot de langergolvige ultraviolette stralen UV-A of B, effectiever zal zijn in de bestrijding van het virus. Het kan daarom slim zijn om een UV-luchtreiniger aan te schaffen zodat je beter beschermd bent tegen het coronavirus, waar een CO2 meter ook bij kan helpen. 

Voor veel mensen is het een goed idee om te investeren in draagbare luchtreinigers in kamers waar ze de meeste tijd doorbrengen, zoals de slaapkamer, het thuiskantoor of de woonkamer. Zit je veel in auto? Je kunt dan overwegen om een auto-luchtreiniger aan te schaffen. Natuurlijk is het hierbij wel van belang om te kiezen voor een goed model. Hiervoor zijn er een paar factoren waar je op kunt letten, maar het is vooral van belang dat de luchtreiniger een HEPA-filter heeft. Zorg er dus voor dat het product dat jij koopt komt met zo’n handig filter. 

Reacties