Leitz TruSens luchtreiniger

Met de introductie van drie gespecialiseerde filters biedt Leitz TruSens nu zelfs de mogelijkheid om deze luchtreiniging volledig af te stemmen op je persoonlijke omstandigheden. Zo kun je nu kiezen voor een speciaal Allergie- en Griepfilter, een Geur- en VOS-filter of een Huisdierfilter. Wij testen de Allergie- en Griepfilter.

Getest door:

Allergische klachten

Een schone lucht in je huis, dat is natuurlijk altijd prettig. Maar als je astma of een luchtwegallergie hebt, dan is het écht belangrijk. In mijn huishouden zijn er meerdere mensen met dergelijke klachten, waaronder ikzelf. Hoewel er een luchtreinigingssysteem in mijn huis zit, houd ik allergische klachten. Dus ik was erg blij dat ik deze luchtreiniger mocht testen. Ik heb de allergie- en griepfilter erbij ontvangen en dus ook deze filter getest. Heel fijn, in een griepseizoen!

Gemakkelijk in elkaar te zetten

De Leitz TruSens luchtreiniger is gemakkelijk in elkaar te zetten. De filter is snel onderin het apparaat te installeren. Alle benodigde stekkers zitten erbij in de verpakking. Alleen de handleiding om alle functies te leren kennen is enkel online beschikbaar, dat vond ik wat onhandig. De luchtreiniger bestaat uit twee delen: de reiniger zelf en de SensorPod die de luchtkwaliteit meet. De SensorPod moet in het zicht en op maximaal 15 meter van de reiniger staan. De reiniger is groot, zo'n 74 cm maar wel mooi, rond vormgegeven. De SensorPod is slechts een klein apparaatje.

In woonkamer en keuken

Ik heb de Leitz TruSens luchtreiniger eerst in de huiskamer gezet. Op de automatische stand blaast hij koele lucht en maakt hij geluid, dus er direct naast zitten is minder prettig. Op de whisper-stand is dit beduidend minder. De luchtkwaliteit is goed af te lezen op het duidelijke touch-display. Na een dag zag ik dat de luchtkwaliteit verbeterd was; van 25 naar gemiddeld 13 maar soms ook 5. Maar nog mooier: sinds ik deze luchtfilter in huis heb, heb ik geen last meer van mijn allergie gehad. Ook voelt de lucht in huis niet droog aan. Vervolgens heb ik Leitz TruSens luchtreiniger naar de keuken verplaatst om daar ook zijn werk te kunnen beoordelen. De reiniger slaat uit zodra ik ga koken. Indringende kookluchtjes zijn daarmee snel verleden tijd, ideaal! Ik heb de proef op de som genomen met gebakken aardappelen. Ik heb een open woonkeuken en waar dan normaal deze geur tot de volgende ochtend te ruiken is, was dit op dezelfde avond zelfs niet meer het geval!

Functies

Er zijn verschillende functies beschikbaar: - je kunt de ventilatiesnelheid instellen op whisper, 1, 2, 3 en turbo; - je kunt een nachtmodus instellen zodat de lampjes niet zichtbaar zijn; - je kunt een timer instellen, zodat het apparaat automatisch uitschakelt. Het display geeft met een cijfer en een kleur aan hoe het staat met de luchtkwaliteit: - 0-50 is blauw en betekent dat de luchtkwaliteit goed is; - 50-100 is oranje en staat voor een matige luchtkwaliteit; - 100-500 is rood en betekent een slechte luchtkwaliteit. Als ik ga koken, slaat de luchtkwaliteit meestal uit naar oranje. Af en toe, met diverse pannen op het vuur en de oven in gebruik, slaat hij rood uit. Ook heb ik geëxperimenteerd door de afzuigkap op een lage stand te zetten. De luchtreiniger heb ik toen op turbo gezet. Deze sloeg ook toen rood uit.

Geluidsniveau

Ik heb de Leitz TruSens luchtreiniger meestal op whisper staan, dan hoor je hem totaal niet. Op de normale stand is deze als zacht geblaas te horen, dit is in principe niet storend. Als je gaat koken, kan je de ventilatie hoger zetten dan zijn de geurtjes sneller weg. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een afzuigkap.

Prijs

Een luchtreiniger is over het algemeen geen goedkoop apparaat. Ook de Leitz TruSens luchtreiniger is dat niet. Je gezondheid is echter heel wat waard en minder last hebben van astma en een allergie is dat helemaal. In dat licht bezien vind ik het de investering waard. Natuurlijk dien je wel ieder jaar de filter te vervangen en elke drie maanden het actieve-koolfilter.

Conclusie

Ik ben blij verrast door de Leitz TruSens luchtreiniger. Ik vind het een heel prettig idee om gereinigde lucht in huis te hebben en diverse stoffen en virusdeeltjes te laten filteren. Zelf merk ik heel goed het verschil, zowel qua allergie als qua geur in huis. Het is niet goedkoop en qua formaat best groot, maar wat een topper!

.....
Reacties