Foto: Badkamertegels-badkamer

Badkamertegels leggen, zo doe je dat!

Zelf badkamertegels leggen? Wij vertellen je hoe je dit op de juiste manier kunt doen. 

Gereedschap

Voordat je gaat beginnen, is het eerst handig om al je gereedschap op orde te hebben. 

De benodigdheden:

  • Roller of kwast voor het aanbrengen van primer
  • Een rolmaat of duimstok
  • Een mixer voor het aanmaken van de tegellijm
  • Lijmkam en troffel voor het aanbrengen van de tegellijm
  • Een draad voor het uitzetten van het tegelwerk
  • Een zaagmachine of haakse slijper voor het uitzagen van hoeken
  • Een tegelsnijder voor het op maat snijden van de tegels
  • Levelling clips en keggen 
  • Timmermans potlood 

Aan de slag!

Stap 1: Check of de ondergrond vlak en schoon is. Dit is te controleren met een lange waterpas. Zitten er nog wat kleine oneffenheden? Dit is weg te halen met tegellijm. 

Stap 2: Nu is het tijd om de primer aan te brengen. Strijk de primer met een roller over de vloer. Mocht je ondervloer nogal droog zijn, dan is het aan te raden om een tweede laag primer aan te brengen. 

Stap 3: De volgende stap is het uitmeten van de tegels. Probeer tijdens het uitmeten de snijstukken zo groot mogelijk uit te laten komen. Mocht je ergens niet mooi uitkomen, dan heb je altijd nog je meubels als optie die dit kunnen verbloemen. Gebruik voor het uitsnijden van de vloertegels een tegelsnijder. Gebruik een tegelzaagmachine of haakse slijper om hoeken uit de vloertegels te halen. 

Stap 4: Als je eenmaal weet waar je gaat beginnen, is het tijd om draad uit te spannen. Doe dit waar de eerste rij tegels gaat komen. 

Stap 5: Bekijk de instructies op de verpakking van de tegellijm. Maak deze aan en breng het vervolgens aan langs het gespannen draad met de lijmkam. Let op! Raak niet het draad aan met de tegellijm. 

Stap 6: Leg de eerste vloertegel langs het draad in de tegellijm. Druk hem nog niet aan! Plaats de levelling clips op de hoeken van de tegel en blijf hierbij ongeveer 5 cm uit de kant. Nu mag je de vloertegel volledig aandrukken. 

Stap 7: Plaats de keggen in de levelling clips en druk deze aan. Neem de tang en fixeer de keggen stevig in de clips. 

Stap 8: Haal het draad weg en ga door naar de volgende rij tegels. 

Stap 9: Als de tegellijm is uitgehard, is het tijd om de clips en keggen te verwijderen. Dit is mogelijk met een rubberhamer. 

Extra tips

- Denk aan de dorpel! Een dorpel zorgt voor een goede overgang tussen tegels en bijvoorbeeld douche. Meer info? Lees hier meer over de douche dorpel van Tegeldepot.nl.
- Laat je daarnaast goed informeren over de materialen zoals tegellijm. Zorg daarnaast dat je goed gereedschap gebruikt en dat de ondervloer echt goed vlak is. Neem de droogtijden van de materialen in acht. 

Reacties