Waarom een douchewc aanschaffen?

In Azië wordt na een toiletbezoek nauwelijks gebruik gemaakt van toiletpapier. Dit komt omdat Aziaten gewend zijn aan het reinigen met water.

16 April 2020

Een vorm van waterreiniging na toiletbezoek komt in Europa vooral in zuidelijke landen voor in de vorm van een bidet. Toch wordt reiniging met water ook in de rest van Europa populairder. Hiervoor kun je een douchewc aanschaffen.

Wat is een douchewc?

Een douchewc is een toilet met een soort van ingebouwde kraan of douchearm om je hiermee na een toiletbezoek te reinigen. Je hoeft hiervoor dan geen toiletpapier te gebruiken. De douchewc is een combinatie tussen een toilet en bidet en zorgt ervoor dat je geen aparte ruimte voor een bidet hoeft te reserveren als je waterreiniging belangrijk vindt. Na het toiletbezoek schuift er van achteruit het toilet een sproeier om het onderlichaam goed te reinigen met een comfortabele straal lauw tot warm water. Om te voorkomen dat je alsnog toiletpapier moet gebruiken om jezelf droog te maken, zijn de meeste douchewc's ook nog eens uitgerust met een föhn. De luxere modellen hebben zelfs een ladydouche aan boord, zodat vrouwen zich geheel fris kunnen spoelen.

Groter comfort en hygiënischer

Wanneer je je leven lang al gewend bent om toiletpapier te gebruiken, zal het gebruik van een douchewc even wennen zijn. Maar al snel zul je merken dat je te maken krijgt met veel meer comfort. Na het toiletgebruik zul je je veel frisser voelen. Daarbij kun je kiezen voor een model douchewc met comfortverhogende eigenschappen, zoals een pulserende massagedouche of een douchearm dat heen en weer beweegt. Bovendien is met water reinigen ook aantoonbaar hygiënischer. Je hoeft tijdens je toiletbezoek helemaal niets aan te raken, hooguit de afstandsbediening om de douchearm te activeren.

Besparen met een douchewc

Reken eens uit hoeveel je jaarlijks betaalt voor al je toiletpapier. Tel daarbij ook nog eens de extra producten bij, zoals vochtige toiletdoekjes. Je kunt hier al een groot gedeelte van de douchewc mee terugverdienen. Uiteraard, het gebruik van een douchewc brengt ook kosten met zich mee. Energieleveranciers vergelijken kan handig zijn, want het toilet verbruikt zowel water als elektriciteit om de douchearm en föhn in beweging te zetten. Wanneer je tijdens het energieleveranciers vergelijken een goedkope energieleverancier vindt, kan een gemiddeld gezin per saldo ruim €200,- per jaar besparen. Daarnaast is het niet gebruiken van toiletpapier en helemaal van vochtige toiletdoekjes veel beter voor het milieu.

Volautomatisch instelbaar

Een douchewc is volledig in te stellen naar je eigen wensen. Bij luxere modellen kun je zelfs een programma instellen voor meerdere personen. Iedere gebruiker kan dan zijn eigen programma kiezen, zodat intensiteit en temperatuur van de waterstraal volledig aan de wensen van ieder gezinslid voldoet. Afhankelijk van het model kun je het toilet bedienen met een bedieningspaneel aan de zijkant van het toilet of met een afstandsbediening.

Meer van Geberit
Reacties