Tips voor het schoonmaken van de douchebak en douchewand

Weg met kalkaanslag en schimmels! Met de tips van RIHO kun jij je douche schoonmaken en schoon houden.

Bij het schoonmaken krijgt de douche vaak minder aandacht. Je gebruikt zeep in de douche om het schoon te houden, toch? Nee! Restwater en zeepresten veroorzaken vuil. Denk maar aan kalkaanslag op de tegels en kranen en zwarte of oranje vlekken in de voegen. Dit willen we natuurlijk voorkomen en onze mooie douche schoon houden. Met de schoonmaaktips van badkamerproducent RIHO houd je je douche fris en glanzend! Ontdek het hieronder.

Kleine beetjes helpen in de badkamer

Het geheim van een stralende douche is om na elke douchebeurt de wanden en/of doucheruimte goed af te drogen. Zo voorkom je kalk- en schimmelvorming! En voorkomen is beter en makkelijker dan genezen. Verwijder de zeepresten, gebruik een raamwisser om al het water van de muren en tegels te verwijderen en veeg alles droog met een zachte doek. Vergeet ook de kranen niet!

We raden ook aan om na elke douchebeurt de badkamer voldoende te ventileren. Zorg voor een ventilatiesysteem en zet het raam ongeveer 30 minuten open om de ruimte te verluchten.

Tips voor het schoonmaken van een douchewand

Eén keer per week is het dan tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van de douche, te beginnen met de douchewand. Een glazen douchewand of douchedeur is erg gevoelig voor kalkvorming. Wat heb je nodig voor het schoonmaken?

  • Water
  • Schoonmaakazijn of allesreiniger
  • Zacht zeemvel
  • Droge doek

Met deze items kun je gemakkelijk kalkaanslag van de glazen wanden van de douche verwijderen. Meng allesreiniger of schoonmaakazijn met water en maak het glas schoon met een zeemvel. Droog de douchewand vervolgens af met een droge handdoek. Doe hetzelfde voor jouw doucheframe en de voegen. Het voorkomt niet alleen kalkaanslag, maar ook oranje vlekken van zeepresten.

Douchen onder een kalkvrije douchekop

Kalk kan zich niet alleen op de kranen vormen, maar ook binnenin. Als dat het geval is, merk je dat er minder water uit de douchekop komt en dat de gaatjes verstopt zijn. Het is daarom belangrijk om de douchekop regelmatig te ontkalken.

Kun je de douchekop eenvoudig losdraaien? Draai het dan los en leg het een nachtje in een emmer met schoonmaakazijn, het meeste effectieve product om te ontkalken. De volgende ochtend even spoelen met water en afdrogen en je kunt weer heerlijk douchen. Kun je de douchekop niet losdraaien? Knoop er dan een zakje met schoonmaakazijn omheen en laat het zo een nachtje intrekken.

Schoonmaken en schoonhouden van de douchebak

We hebben de douchewand en kranen al schoongemaakt, nu is de douchebak aan de beurt. Een vervelende, maar belangrijke taak is het verwijderen van haar uit de afvoer. Hoe vaker je het doet, hoe minder vervelend dit taakje zal zijn! Het schoonmaken van de douchevloer zelf is afhankelijk van het soort materiaal.

De kunststof douchebak reinig je het best met warm water, een zachte spons en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve zuren, azijn of bleekmiddel en vermijd schurende stoffen omdat deze krassen kunnen veroorzaken. Je kunt een product op basis van citroenzuur gebruiken om kalkaanslag te verwijderen. Spoel de douchebak na het schoonmaken af met koud water en droog het af.

De douchebak van Solid Surface kan ook worden gereinigd met een zachte spons en een mild reinigingsmiddel. Je kunt hier wel een schuurmiddel zoals Cif gebruiken om kalkaanslag te verwijderen, maar vermijd ook agressieve zuren. Spoel na het schoonmaken alles goed af met water en droog de douchevloer af met een zachte doek.

Het advies in dit artikel geldt niet alleen voor het schoonmaken van douches en kranen, maar ook voor het schoonmaken van baden. Raadpleeg ons artikel met advies voor het schoonmaken van alle soorten ligbaden voor specifieke tips!