Tips en advies voor het schoonmaken van alle soorten baden

Ongeacht of je een ligbad van Solid Surface, acryl of een bubbelbad hebt, voorzien wij je graag van instructies over hoe je ze moet reinigen en onderhouden.

Net zoals je je kleding niet in een vuile wasmachine wilt wassen, wil je ook niet in een vies bad stappen, toch? Als je het bad niet goed schoonmaakt, kunnen vuilresten en bacteriën zich ophopen, en dat willen we vermijden! In dit artikel laten we je zien hoe je je bad schoonmaakt en onderhoudt, of het nu een ligbad van acryl, Solid Surface of een bubbelbad is. Elk materiaal vereist een specifiek onderhoud en wij voorzien je van de juiste instructies voor elk type bad.

Waarom is het belangrijk om je bad schoon te maken?

Na iedere keer dat je in bad bent geweest, blijven er zeepresten, bacteriën en huidschilfers achter. Alleen het naspoelen met water is vaak niet voldoende om al dit vuil te verwijderen. Bovendien stapelt kalkaanslag zich op, waardoor het steeds moeilijker wordt om dit te verwijderen.

Om te voorkomen dat je bad vuil wordt en om het netjes te houden, is het aan te raden om het minstens één keer per week grondig schoon te maken. Hierdoor behoud je een schone en frisse badkuip, ongeacht of je een ligbad van acryl, Solid Surface of een bubbelbad hebt. Elk materiaal vereist namelijk een specifiek onderhoud.

Schoonmaken van een acryl- of kunststofbad

Na elke badbeurt raden we aan om het bad na te spoelen met warm water en vervolgens met koud water. Vergeet niet om het bad goed af te drogen met een zachte doek.

Voor de wekelijkse schoonmaak van je acrylbad heb je slechts een zachte schoonmaakdoek en een milde allesreiniger nodig. Reinig de badkuip grondig en spoel alles goed na. Droog het bad daarna zorgvuldig af met een zachte doek om kalkaanslag te voorkomen.

Vermijd het gebruik van agressieve producten zoals zuur, chloor, ammoniak, bleekmiddelen en schuurmiddelen, omdat deze fijne krasjes kunnen veroorzaken, wat we natuurlijk willen vermijden!

Hoewel acryl minder gevoelig is voor kalkaanslag, kan slecht onderhoud toch leiden tot kalkaanslag. In dat geval kun je een schoonmaakproduct op basis van citroen en een zachte doek gebruiken. Spoel na het reinigen het bad grondig met koud water om alle resten te verwijderen. Hierdoor verleng je de levensduur en behoud je de schoonheid van je acrylbad!

Reiniging Solid Surface bad

Bij het onderhoud van een Solid Surface bad moet je met bepaalde zaken rekening houden. Het water mag niet warmer zijn dan 60°C en het is belangrijk om agressieve ontkalkers, chloroform, ketonen, aceton, methyleenchloride en sterke zuren te vermijden. Gelukkig is Solid Surface krasvast, waardoor je een schuurmiddel kan gebruiken.

Voor de verzorging van Solid Surface matte baden gelden dezelfde basisregels als bij acrylbaden. Na gebruik van het bad, spoel je het grondig na met warm en daarna koud water, en droog je het bad goed af met een zachte doek.

Voor een grondige reiniging volstaan een badkamerreiniger en een zachte doek. Na het schoonmaken veeg je het bad droog met een schone doek, en zo blijft je bad in perfecte staat!

Bij elk Solid Surface bad wordt standaard een onderhoudset meegeleverd. Deze set kun je eenvoudig gebruiken om kleine krasjes te behandelen. Door met een cirkelvormige beweging over de beschadigde plek te gaan, zal je bad er weer als nieuw uitzien!

Schoonmaken van een bubbelbad 

Het schoonmaken van een bubbelbad vereist speciale aandacht, omdat zeepresten, huidschilfers en ander vuil niet alleen in de randen van het bad, maar ook in de leidingen en jets kunnen komen.

Om je bubbelbad in goede staat te houden, raden we aan om het 1-2 keer per maand grondig te reinigen, afhankelijk van het gebruik. Hiervoor vul je het bad volledig met water en voeg je een geschikte Whirlpoolreiniger toe.

Bij onze Whirlpool Thermae baden is een reinigingsfunctie standaard voorzien. Je kunt ook kiezen voor een acrylbad waarin ons Rihopool Bliss systeem is ingebouwd. Dit systeem omvat de handige reinigingsfunctie Riho Clean: een reservoir waarin je onze reinigingsvloeistof RIHO Clean-Plus kunt toevoegen. Op deze manier gaat je favoriete bubbelbad extra lang mee!

Wil je graag meer informatie over onze baden of heb je een specifieke vraag? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je verder te helpen!