Hoe bespaar je energie in de badkamer? Ontdek het hier!

In dit artikel vind je 6 handige tips om energie te besparen in de badkamer, een ruimte waar we vaak ongemerkt veel energie verbruiken!

Vandaag zijn we meer dan ooit op zoek naar advies en tips om energie te besparen. Daarom delen we graag 6 tips om te besparen in de badkamer, een ruimte in huis waar we vaak onbewust veel energie en water verbruiken.

Tip 1: Kies voor een douche in plaats van een bad

Hoewel een bad nemen heerlijk ontspannend kan zijn, is het helaas niet zo goed voor onze portemonnee. Een gemiddeld bad verbruikt namelijk zo'n 150 tot 200 liter water, terwijl een douche slechts 60 liter water nodig heeft.

Overweeg dus om je badmomentjes te beperken tot een minimum, of geniet er samen van met je partner!

Tip 2: Waterbesparende douchekop of thermostaatkraan

Om water te besparen, is het verstandig om je douchetijd te beperken tot ongeveer 5 minuten. Als je toch graag iets langer geniet van een warme douche, overweeg dan om een waterbesparende douchekop te installeren. Met zo'n douchekop bespaar je ongeveer 20% water en energie in vergelijking met een gewone douchekop.

Een andere optie is een thermostaatkraan. Deze kraan is uitgerust met een thermostaat waarmee je eenvoudig de watertemperatuur kunt regelen. Het is erg handig omdat je met één knop het water warmer of kouder kunt draaien. Bovendien bespaart deze kraan ook water, omdat je niet meer twee aparte kranen hoeft open te draaien en te mengen tot de juiste temperatuur.

Tip 3: Isoleer je bad

Voor degenen die graag ontspannen in een warm bad, hebben we een handige tip om water en energie te besparen. Als je een inbouwbad hebt, kun je ervoor kiezen om het bad te isoleren. Dit zorgt ervoor dat het badwater langer warm blijft, waardoor je minder vaak extra warm water hoeft toe te voegen.

Mocht je de voorkeur geven aan een vrijstaand bad boven een inbouwbad, dan hoef je je geen zorgen te maken. Onze collecties vrijstaande baden in acryl of Ssolid Surface zijn namelijk ook goed geïsoleerd. Lees dus zeker onze laatste tip!

Tip 4: Kies voor energiebesparende LED-verlichting

Een andere manier om energie te besparen in de badkamer is door te letten op de verlichting. Tegenwoordig kiezen we overal in huis voor LED-verlichting, en dat is ook een verstandige keuze voor de badkamer.

LED-verlichting verbruikt namelijk veel minder energie en heeft een langere levensduur dan bijvoorbeeld spaarlampen. Het is dus een goed idee om ook voor LED-spiegelverlichting in je spiegelkast te kiezen! Als je meer tips en advies wilt over badkamerverlichting, lees dan ons artikel over welke verlichting het beste is voor de badkamer.

Tip 5: Laat je kraan niet (onnodig) lopen

We zijn er waarschijnlijk allemaal wel schuldig aan: tijdens het tandenpoetsen, handen wassen of ons gezicht reinigen, laten we vaak de kraan onnodig lopen. Hierdoor verspillen we ongemerkt veel water, en als het warm water is, verspillen we ook nog eens energie.

Een eenvoudige manier om water en energie te besparen, is door de kraan niet onnodig te laten lopen en vaker koud water te gebruiken indien mogelijk.

Tip 6: Duurzaam genieten in een acryl of Solid Surface bad

Als laatste tip bieden we een oplossing voor wie energie wil besparen in de badkamer en tegelijkertijd heerlijk wil ontspannen in een (half) vrijstaand of inbouwbad.

Onze baden gemaakt van acryl of Solid Surface zijn een uiterst duurzame keuze voor jouw badkamer. Acryl is van hoge kwaliteit, gemakkelijk te onderhouden en behoudt warmte. Het materiaal is uitstekend isolerend, waardoor je badwater langer warm blijft.

Ditzelfde geldt voor baden gemaakt van Solid Surface. Dit materiaal is duurzaam en isolerend omdat het volledig bestaat uit hetzelfde hoogwaardige materiaal. Bovendien heeft de productie een minimale ecologische impact, waardoor het ook goed is voor het milieu!