Foto: waterontharder

Om deze redenen heb je een waterontharder nodig

Kalk in je drinkwater? Het is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben.

Marlies 16 Maart 2024

Hard water kan leiden tot kalkaanslag in je badkamer en keuken, je apparaten aantasten en zelfs je gezondheid beïnvloeden. Een waterontharder kan dan een oplossing zijn. Dit wondermiddel haalt kalk uit je water. Maar waarom is een waterontharder nu echt nodig? In dit artikel bespreken we de voordelen van kalkvrij water en leggen we uit waarom een waterontharder een waardevolle investering is voor jouw huishouden.

De voordelen van zacht water

De voordelen van kalkvrij water zijn talrijk, en hierbij benoemen we de belangrijkste:

Minder schoonmaakwerk en glanzende apparaten

Kalkaanslag is hardnekkig en vaak moeilijk om te verwijderen. Met zacht water heb je minder last van kalkaanslag. Je badkamer en keuken blijven langer schoon en glanzen als nieuw. Kalkaanslag in je apparaten is ook verleden tijd, waardoor ze efficiënter werken en langer meegaan.

Zachtere huid

Hard water kan je huid en haar uitdrogen en irriteren. Zacht water daarentegen is mild voor je huid en haar, waardoor ze zacht en glanzend worden. Je zult merken dat je minder last hebt van eczeem en andere huidaandoeningen.

Langere levensduur van apparaten

Kalk kan apparaten verstoppen en beschadigen, wat tot dure reparaties of zelfs vervanging kan leiden. Zacht water voorkomt kalkaanslag in je apparaten, waardoor ze langer meegaan en minder energie verbruiken. Laat die Quooker glanzen en het beste, zachtste water verwerken!

Koffie en thee smaken beter

Ja het is echt waar! Kalk kan de smaak van water en thee/koffie beïnvloeden. Zacht water heeft een neutralere smaak, waardoor je optimaal kunt genieten van de pure smaak van je favoriete dranken.

Bescherming van waterleidingen en sanitair

Kalk kan waterleidingen en sanitair aantasten, wat kan leiden tot lekkages, verstoppingen en dure reparaties. Zacht water helpt kalk te verminderen, waardoor je waterleidingen en sanitair langer meegaan. Om te zorgen dat je water zacht wordt en geen kalk meer bevat kun je een waterontkalker installeren.

Hoe werkt een waterontharder

Een waterontharder is net een kleine waterzuiveringsinstallatie. De waterontharder wordt daar geplaatst waar het drinkwater de woning binnenkomt. Meestal is dit in de garage, de kelder of de meterkast. De meeste waterontharders werken volgens ionenuitwisseling. In waterontharders zitten hele kleine harsbolletjes die calcium en magnesium uitwisselen tegen natriumionen. Doordat calcium en magnesium in het water verlaagd wordt, wordt de hardheid van het water verlaagd waardoor de vorming van kalk niet meer mogelijk is. De meeste wwaterontharders hebben elektriciteit nodig om te kunnen spoeling, maar dat geldt niet voor alle waterontharders. Er zijn ook waterontharders die geen elektriciteit nodig hebben.

Waterontharders dragen bij aan het milieu

Wist je dat deze ook een significante bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere wereld?

Minder waterverbruik

Waterontkalkers helpen water te besparen. Apparaten met kalkaanslag verbruiken meer water om dezelfde taken uit te voeren. Zacht water helpt kalk te verminderen, waardoor je waterverbruik en waterrekening dalen.

Minder energieverbruik

Kalk kan leiden tot inefficiënt energieverbruik. Apparaten met kalkaanslag verbruiken meer energie om dezelfde taken uit te voeren. Zacht water helpt kalk te verminderen, waardoor je energieverbruik en energiekosten dalen.

Bescherming van waterleidingen en apparaten

Kalk kan waterleidingen en apparaten aantasten, wat tot lekkages, storingen en vroegtijdige vervanging kan leiden. Zacht water helpt kalk te verminderen, waardoor je waterleidingen en apparaten langer meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden.

Waar moet je op letten bij het installeren van een waterontharder

Wat is nu de beste waterontharder? Er zijn meerdere types op de markt. De keuze voor de perfecte waterontharder hangt af van verschillende factoren, zoals je waterverbruik, budget en technische vaardigheden. We bespreken de 3 meest gangbare types.

Mechanische waterontharders (met zout)

Deze eenvoudige waterontharders werken op waterdruk en spoelen tijdsgestuurd. Ze zijn onderhoudsarm, energiezuinig en ideaal voor een stabiel waterverbruik en lage budgetten. Echter, ze spoelen ongeacht je waterverbruik, wat minder efficiënt kan zijn.

Elektrische waterontharders

Deze geavanceerde waterontharders gebruiken elektriciteit en spoelen volumegestuurd, na een ingesteld waterverbruik. Ze zijn efficiënter en passen zich aan je waterverbruik aan, maar zijn wel duurder dan mechanische waterontharders. Perfect voor gezinnen met wisselende leefpatronen en variabel waterverbruik.

Waterontharders zonder zout

Deze budgetvriendelijke waterontharders verwijderen kalk niet, maar houden het zwevend in het drinkwater. Ze zijn eenvoudig te installeren, maar minder efficiënt en de werking is nog onvoldoende bewezen. Geschikt voor budgetbewuste gebruikers met lage waterhardheid.

Naast de types zijn er nog andere factoren om over na te denken als je een waterontharder gaat aanschaffen:

  • Capaciteit: Kies een waterontharder die past bij je waterverbruik.
  • Onderhoud: Mechanische waterontharders vereisen minder onderhoud dan elektronische, maar zijn minder efficiënt.
  • Installatie: Zelf installeren is mogelijk, maar professionele installatie is aan te raden.
Reacties