Foto: zacht-water-kalkvrij

Wat is zacht water?

De afgelopen jaren is het gebruik van zacht water in Nederland enorm toegenomen. Dit komt doordat steeds meer mensen ervaren hoe vervelend kalkaanslag is.

Guido van Loon

Kalkaanslag is in jouw huishouden gemakkelijk te herkennen aan de witte vlekken in de badkamer, keuken en het toilet. Daarnaast bevindt kalkaanslag zich zelfs in huishoudelijke apparaten die water gebruiken. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de waterkoker. Inmiddels is kalk één van de boosdoeners in ons huishouden die veel problemen met zich meebrengt. Om te voorkomen dat kalkaanslag schade gaat aanrichten, kiezen veel mensen ervoor om zacht water te gebruiken. Maar wat is zacht water? Lees snel verder en kom hierover alles te weten!

Zacht water is volledig kalkvrij

Eigenlijk is zacht water niets anders dan water met een minimale hoeveelheid calcium en magnesium. Deze mineralen zitten standaard in ons drinkwater en klonteren uiteindelijk samen tot kalk. Wanneer dit gebeurt dan zal de kalk zich aan de binnenkant van de leidingen hechten. In de loop der jaren hoopt de kalk zich verder op, waardoor er kalkaanslag ontstaat. Deze kalkaanslag is inmiddels in ieder huishouden te vinden op plekken waar water wordt gebruikt. Een herkenbaar probleem voor velen is de kalkaanslag in een waterkoker of koffiezetapparaat. De kalk in deze huishoudelijke apparaten zorgt voor een isolerende werking. Hierdoor gaan de apparaten meer energie verbruiken om een optimale werking te leveren. Iets dat een nadelig effect heeft op jouw energierekening. Door een waterontharder te kopen heb je geen last meer van kalk en zal je merken dat jouw huishoudelijke apparaten langer leven.

Wanneer is water hard?

Nu je weet wat zacht water is, is het goed om te weten wanneer men spreekt van hard water. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat ieder bedrijf dat waterontharders verkoopt een andere definitie hanteert van hard water. Dit komt vooral doordat er in Nederland verschillende soorten hard water zijn. Hierdoor kan het gebeuren dat het drinkwater in de provincie Utrecht niet overheen komt met het drinkwater in Groningen. Toch is ieder bedrijf het ermee eens dat er sprake is van hard water zodra er een grote hoeveelheid calcium en magnesium in het water aanwezig is. Om het voor iedereen overzichtelijk te houden, wordt hard water altijd uitgedrukt in dH. Hierbij geldt dat hoe meer mineralen er in het water zitten, hoe hoger de dH waarde is. Heeft jouw gemeente een waterhardheid van 9? Dan betekent dit dat er veel kalk in het water aanwezig is die voor de vervelende kalkaanslag zorgt.

Een waterontharder biedt uitkomst

Ervaar jij in jouw huishouden momenteel veel hinder door kalkaanslag? Dan is het wellicht een uitstekend idee om eens een waterontharder te laten installeren. Dit apparaat staat erom bekend dat het de mineralen calcium en magnesium uit het water onttrekt. Door een kleine hoeveelheid zout af te geven, blijft er zacht water over. Dit water is volledig kalkvrij en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt genieten van jouw woning. Je hebt immers geen last meer van kalkaanslag. Daarnaast brengt zacht water ook voordelen met zich mee voor jouw gezondheid. Door te douchen met zacht water worden namelijk jouw huid en haren onwijs zacht. Wie wil dat nou niet?

Reacties