Hygiëne-eisen zetten innovatieve badkamer- en keukenconcepten in schijnwerpers

Intelligente architectuurconcepten kunnen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de gezondheid en veiligheid van de consument.

12 Mei 2021

Vooral ruimtes zoals openbare toiletten, kantoren, restaurants of treinstations moeten opnieuw worden bekeken. De uitdagingen die steeds verregaande hygiëne-eisen met zich meebrengen, gelden ook voor woningen. "Samen met duurzaamheid zal gezondheid de manier bepalen waarop we huizen, kantoren en plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten, bouwen en ontwerpen", zegt Coen van Oostrom, oprichter en CEO van EDGE, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van een nieuwe generatie gebouwen die zich richten op de gezondheid van mens en planeet. “Touchless producten en spraakgestuurde technologie gaan een sleutelrol spelen bij het maken van gezonde en veilige kantoren. Consumenten willen het contact met oppervlakken zoveel mogelijk minimaliseren.”

Net als Coen van Oostrom brengt GROHE, een toonaangevend sanitairmerk en onderdeel van LIXIL, in kaart hoe verbeterde architectuur en design kunnen helpen bij het aanpakken van de huidige hygiëne-uitdagingen. Tegenwoordig wordt er met betrekking tot nieuwe hygiëne-eisen aandacht besteed aan ruimtes zoals badkamers en keukens. Meer dan ooit is het aanraken van een kraan - vooral in een openbare ruimte - geen aantrekkelijke optie. Touchless kranen die worden aangestuurd door een infraroodsensor kunnen daarom een goed alternatief zijn om hygiënischer de handen te wassen. Dankzij de activering van de waterstroom door de handen onder de uitloop te houden, wordt de verspreiding van ziektekiemen en kruisbesmetting tot een minimum beperkt.

In de keuken bieden kranen die volledig zonder handen kunnen worden bediend en in plaats daarvan de waterstroom via onderarm, elleboog, pols of voet activeren, de perfecte oplossing. In de afgelopen jaren heeft GROHE een intelligent portfolio ontwikkeld dat voldoet aan de geavanceerde hygiëne-eisen in badkamers en keukens over de hele wereld. "Met ons brede assortiment aan contactloze en touchless producten hebben we bij GROHE het juiste antwoord op de toegenomen behoefte aan hygiëne in ruimtes zoals keukens en badkamers", zegt Jonas Brennwald, Leader LIXIL EMENA en Co-CEO Grohe AG. "We zien een grotere vraag naar onze hygiëne-verhogende producten. Zowel onder onze particuliere als zakelijke klanten."

Hygiënische oplossingen voor toekomstige woonconcepten

"De wereld is veranderd en de noodzaak om gezondheidsgerichte architectuur en interieurontwerp te creëren ook", zegt Coen van Oostrom: "Nog meer dan voorheen besteden mensen aandacht aan hygiënefactoren in de werkruimte, keuken en badkamer om zichzelf te beschermen als het gaat om hun gezondheid en veiligheid."

Reacties