string(1) "a"

Een inloopdouche of douchecabine? Hulp bij deze lastige keuze

Geniet jij ook zo van die heerlijke minuten onder de douche? Even lekker ontspannen en je weer helemaal fris voelen.

Als je toe bent aan een nieuwe badkamer of gewoon je huidige wat wilt moderniseren, heb je lastige keuze voor de boeg. Een douchecabine kopen of kiezen voor een inloopdouche? We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje voor je.

Een douchecabine kopen

Als je kiest voor een douchecabine is dat vaak met een douche bak eronder. De cabine is afgesloten en voorzien van een deur. Vanwege die opbouw blijft de warmte goed hangen in de douchecabine, waardoor het ook comfortabel blijft als het koud is in de badkamer. Ook het water blijft waar het hoort: in de douchebak. Ook zonder douchebak blijven de andere tegels in de badkamer in principe redelijk droog. De douchebak is vaak geprepareerd om te voorkomen dat deze glad wordt in contact met water.

Er zijn ook wat nadelen. Een douchecabine vormt een aparte eenheid in je badkamer, die daardoor vaak kleiner lijkt en een minder moderne look krijgt. Het moet mogelijk zijn om deur goed te kunnen openen en dat beperkt eveneens de mogelijkheden om een badkamer in te richten omdat je ook deze ruimte niet voor iets anders kan benutten. Vanwege de douchebak is er vaak een opstap om onder te douche te gaan staan. Niet altijd prettig in de vroege ochtend als je nog slaperig bent. Wat betreft afmetingen is een douchecabine niet altijd flexibel al zijn er diverse vormen.

Een inloopdouche plaatsen

Een inloopdouche wordt niet afgesloten met een deur. Deze doucheruimte wordt vaak met een enkele zijwand geplaatst en vormt op die manier een onderdeel van de badkamer. De inloopdouche heeft een aantal nadelen ten opzichte van de douchecabine. Door het open karakter van deze douche verdwijnt de warmte sneller en dat kan minder comfortabel aanvoelen in een koude badkamer. Hoewel de vloer zo wordt aangelegd dat het water snel wordt afgevoerd, zal de rest van de vloer van de badkamer natter worden dan bij een douchecabine. Ook zijn de tegels in de doucheruimte vaak gladder als er geen voorzieningen worden getroffen om dit effect te beperken. 

Daar staan ook een aantal voordelen tegenover. Zo is er bij de inloopdouche geen opstap waar jij je tenen aan kan stoten. Een inloopdouche met zijwand is erg flexibel omdat een enkele zijwand vaak al voldoende is en je dus optimaal gebruik kan maken van de indeling van je badkamer. De inloopdouche maakt ook volledig deel uit van je badkamer en dat oogt luxe en modern. Overigens kan je ook een douchebak laten plaatsen bij een inloopdouche, al beperkt dat de eerder genoemde voordelen.

Wat is de juiste keuze?

Op basis van de omvang en indeling van je badkamer is er op zich vaak al een logische keuze te maken. Verder bepaal jij uiteraard wat het beste past bij jouw manier van douchen. In beide doucheruimtes kan je genieten van jouw rustmoment op de dag.

Reacties