Foto: 2015/_verstopte-leidingen-in-huis-.jpg

Hoe voorkom je verstopte leidingen in huis?

Verstopte leidingen kunnen erg vervelend zijn. Het kost niet alleen veel tijd en moeite, maar vaak ook nog eens handen vol geld om ze weer leeg te maken.

Gelukkig zijn er genoeg tips om verstopte leidingen in huis te kunnen voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Houd de gootsteen schoon

Wist je dat één van de grootste oorzaken van verstopte leidingen voornamelijk bij jezelf ligt? De gootsteen is één van de openingen van de leidingen waar het het meest mis gaat. Veel mensen laten etensresten tijdens het afspoelen of afwassen van hun borden, bekers, pannen et cetera zitten, waardoor deze resten in de afvoer verdwijnen en vast kunnen gaan zitten. Zelfs de kleinste zaadjes en pitten kunnen er voor zorgen dat je afvoer verstopt zal raken. Let dus goed op bij het afwassen: veeg de afwas bijvoorbeeld boven de afvalbak schoon met een doek zodat de resten in de vuilnis terecht komen. Ook kun je er voor kiezen om een zeefje te kopen die je boven de afvoer kunt plaatsen. Deze zorgt er voor dat de etensresten achter blijven in de bak zelf.

De badkamer: het toilet en de douche

Ook op andere plekken in het huis kun je verstopte leidingen voorkomen. Zo zien we vaak dat het doucheputje verstopt is door de vele haren die er vast in zitten. Hier is één gemakkelijke en snelle oplossing voor: verwijder na iedere douchebeurt de haren uit het putje, zodat het niet één grote klont kan worden waardoor je leiding verstopt kan raken. Ook tijdens het dweilen of schoonmaken zul je zien dat je veel haren 'vangt'. Wanneer je deze emmer in de douche leeggooit, zorg er dan tevens voor dat je daarna het putje schoonmaakt. Het toilet is ook een bron van verstoppingen. Pas op met toiletpapier: zorg dat je geen pakken papier tegelijk doorspoelt. Zorg er ook voor dat je geen etensresten of andere vetten door het toilet spoelt.

Toch een verstopping?

Heb je na deze tips toch nog een verstopping in de leidingen te pakken? Kijk dan of je er zelf wat aan kunt doen met behulp van soda, cola of vloeibare ontstoppingsproducten. Laatstgenoemde heeft wel wat nadelen: het is slecht voor het milieu en voor je gezondheid. Je kunt dan nog altijd kiezen voor een goede loodgieter zoals loodgieter Gouda die je kan helpen met het ontstoppen van de leidingen.

Reacties