Foto: 2021/Waar-op-letten-bij-verleggen-leidingen-nieuwe-keuken.jpg

Waar op te letten bij het verleggen van de leidingen voor een nieuwe keuken?

Heb jij net de sleutels van een nieuw droompaleis in de handen gedrukt gekregen, maar is de keuken toe aan een flinke verbouwing?

Guido van Loon

Of loop je al een hele tijd rond met het idee om jouw huidige keuken rigoureus om te gooien? En moeten voor deze grote plannen de leidingen en andere dingen verlegd worden? Let dan even goed op de volgende aandachtspunten.

De keuken verplaatsen

‘Vroeger’ was het heel normaal om een keuken in een losse ruimte te hebben, maar anno 2021 vinden we het veel leuker om de keuken bij de woonkamer en grote leefruimte te betrekken. Mits hier ruimte voor is, natuurlijk. Hoe leuk is het als de thuiskok tijdens het koken gewoon met de gasten aan de eettafel of in de woonkamer kan kletsen? Kies voor een mooi kookeiland met een hoge bar voor extra gezelligheid. Let hierbij echter wel op twee aspecten: is er in de woonkamer genoeg ruimte voor een keuken en zijn de leidingen en andere aspecten (vrij) gemakkelijk te verleggen?

Genoeg ruimte?

Het eerste aspect uit de voorgaande opsomming klinkt heel logisch, maar check dit extra goed: is er genoeg ruimte voor een hele keuken? Een keuken is natuurlijk niet zomaar iets en eist veel ruimte op. Zéker als je voor een heel kookeiland gaat. Teken daarom vooraf altijd de keuken even uit. Plak bijvoorbeeld afplaktape op de grond: hoe voelt dat? Wordt de rest niet te klein? Bots dat ene kastje straks niet tegen een verwarming en kun je overal nog makkelijk lopen?

Verleggen maar!

Heb je vastgesteld dat er genoeg ruimte is? Dan is het de hoogste tijd om alle vakmensen te regelen voor het verleggen van alle leidingen en benodigdheden. Een keuken verplaats je namelijk niet zo maar. Ga je bijvoorbeeld op elektriciteit koken? Deze kookplaten vragen om veel elektriciteit. De kans is dus groot dat er extra elektriciteit vanuit de meterkast naar de plek van de nieuwe keuken moet. Let er daarbij ook op dat de huidige groepen genoeg aankunnen. Zo lukt het niet om én de koelkast, én de vaatwasser én de oven op één groep te draaien. Over die laatste gesproken: zitten er op alle plekken waar jij apparatuur wilt, wel een stopcontact? Zodra dit allemaal niet op orde is, laat je het liefste een ervaren

Heb jij een echte bouwval op de kop getikt, en is elektra daar sowieso nog een klein hoofdpijndossier? Denk er dan eens aan om for the time being een aggregaat te kopen bij bijvoorbeeld 1eKeus.nl of huren. Zo ben je altijd van genoeg stroom voorzien tijdens de verbouwing.

Leidingen

Naast de elektra moeten de leidingen natuurlijk ook verlegd worden. Een wasbak zonder afvoer of wateraansluiting is natuurlijk wat gek. Door wie je dit het beste laat doen? Een loodgieter! Deze moeten voor het verleggen van al deze zaken veelal onder je vloer aan het werk. Bekijk en oordeel vooraf dus altijd even of het de moeite waard is: grote delen van jouw vloer moeten er namelijk uit bij deze werkzaamheden. Heb je net een nieuwe PVC-vloer gelegd, of ligt er al jaren een oude eiken visgraten vloer? Dan kun je jezelf afvragen of de voordelen van een verplaatste keuken opwegen tegen de nadelen.

Hopelijk helpen deze tips jou een stuk verder in het verbouwproces van de keuken. Succes!

Reacties