Foto: Verstopte_toilet

4 tips om een verstopte toilet op te lossen!

Een verstopt toilet kan een vervelende situatie zijn die snel opgelost moet worden.

Henny 14 Juni 2024

Een grote teleurstelling is het moment wanneer je de deur van het toilet opent, en dat je erachter komt dat het toilet verstopt is. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige tips die je kunt doen om het probleem op te lossen zonder de hulp van een professionele rioolservice in te roepen. In dit artikel delen we vier handige tips die je kunt gebruiken om een verstopt toilet te repareren. 

Gebruik een ontstopper

Een van de meest effectieve manieren om een verstopt toilet op te lossen is door een ontstopper te gebruiken. Plaats de rubberen zuignap van de ontstopper over de afvoeropening van het toilet en duw en trek vervolgens krachtig om een vacuüm te creëren. Hierdoor wordt de verstopping vaak losgemaakt en kan het water weer doorstromen. Het is belangrijk om een stevige ontstopper te kopen, eentje die niet snel stuk gaat en om deze op de juiste manier te gebruiken zodat het probleem zo snel mogelijk opgelost wordt. 

Maak gebruik van een ontstoppingsmiddel

Als de ontstopper niet werkt, kun je overwegen om een ontstoppingsmiddel te gebruiken. Er zijn verschillende soorten chemische ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar bij de bouwmarkt die de afvoerleidingen weer helemaal vrijmaken. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig en laat het middel een tijdje inwerken voordat je het toilet doorspoelt. Let op: gebruik nooit een ontstoppingsmiddel in combinatie met een ontstopper, dit kan gevaarlijke chemische reacties veroorzaken en dat wil je niet!

Maak de afvoerleiding schoon

Als het toilet verstopt is en niet gemakkelijk opgelost kan worden, dan kan het zijn dat er vuil en afzettingen in de afvoerleiding terecht zijn gekomen. Om dit op te lossen, kun je proberen de afvoerleiding handmatig schoon te maken. Gebruik hiervoor een lange flexibele ontstoppingsveer of een speciale afvoerborstel om de verstopping los te maken en te verwijderen. Wees voorzichtig wanneer je deze gereedschappen gebruikt omdat de afvoerleidingen beschadigt kunnen worden. 

Schakel een rioolservice in

Als alle bovenstaande tips niet hebben geholpen om het probleem op te lossen, dan is het tijd om een professionele rioolservice in te schakelen. Een ervaren loodgieter beschikt over de juiste kennis, gereedschappen en technieken om hardnekkige verstoppingen te verhelpen en eventuele schade aan de afvoerleiding te herstellen. Door tijdig een rioolservice in te schakelen, kun je verdere problemen voorkomen en ervoor zorgen dat het toilet snel weer normaal functioneert.

Reacties