De duurzamere warmtebron: aluminium radiatoren

Een badkamerradiator, je kunt bijna niet zonder. Ideaal voor warme handdoeken na het douchen en om de badkamerruimte te verwarmen. En toen was daar plots een duurzamere variant: de aluminium radiator.

Terwijl voorheen stalen handdoekradiatoren de norm waren, wint tegenwoordig een duurzamer materiaal terrein: aluminium. Dit lichtgewicht materiaal biedt een duurzamere optie binnen het assortiment van badkamerradiatoren. En dat heeft een hoop voordelen...

De 4 voordelen van aluminium radiatoren in de badkamer

Betere warmtegeleiding

Aluminium is een uitstekende warmtegeleider, zelfs beter dan staal of gietijzer. Soms geleidt aluminium zelfs tot vier keer beter! Wat betekent dit praktisch? Een betere geleiding zorgt ervoor dat het materiaal de warmte sneller opneemt en vervolgens ook sneller afgeeft. Hierdoor is de badkamer snel op temperatuur. Wel zo lekker voor een koude ochtend als je net uit bed komt...

Heb je thuis een warmtepomp? Ook in dat geval nemen aluminium radiatoren de warmte sneller op. Onze aanbeveling voor iedereen met een warmtepomp? De Teide handdoekradiator is dan perfect.

Lichtgewicht

Zoals eerder genoemd, is aluminium licht van gewicht. Hierdoor is een aluminium radiator eenvoudiger te installeren dan een stalen variant. Bovendien vereist de installatie van aluminium handdoekradiatoren geen diepe verankering in de muur vanwege het lichte gewicht. Lekker makkelijk!

Duurzaam en milieuvriendelijk

Aluminium radiatoren warmen niet alleen snel op, ze zijn ook bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk. Wist je bijvoorbeeld dat aluminium radiatoren volledig recyclebaar zijn? Bovendien verbruiken ze minder energie dan klassieke radiatoren, waardoor ze op meerdere fronten minder belastend zijn voor het milieu. Een win-win situatie dus!

Kostenefficiënt

Aluminium radiatoren zijn kostenefficiënt! Hoe kan dat? Ze verbruiken zo'n 70% minder water en door de betere warmtegeleiding warmt het water dat door de radiator stroomt ook nog eens extra snel op. Dit betekent minder energieverbruik en dus besparing op je energierekening! Zo bespaar je een hoop op jouw badkamer radiator en badkamer verwarming in jouw badkamer.

Overwegingen bij aluminium radiatoren

Ondanks de vele voordelen van aluminium radiatoren, zijn er enkele overwegingen. Als je bijvoorbeeld stalen radiatoren in huis hebt die je aan hetzelfde verwarmingssysteem wilt koppelen als de aluminium radiator, kan dit de kans op corrosie vergroten. Het is daarom belangrijk om de juiste corrosiebeschermer voor gemengde metalen aan te schaffen.

Een ander punt om in gedachten te houden is de hogere aanschafprijs van aluminium radiatoren. Hoewel ze duurder zijn dan stalen badkamerradiatoren, zijn de voordelen van aluminium het waard. Eén van die voordelen? Herlees ze indien nodig hierboven.

Tot slot is het belangrijk te weten dat aluminium radiatoren niet geschikt zijn voor gebruik bij stadsverwarming of een warmtenet vanwege de corrosieve vloeistoffen die ze bevatten. In dat geval wordt het aanbevolen om te kiezen voor een stalen badkamer radiator in de badkamer.

Hoe onderhoud je aluminium radiatoren?

Interne reiniging van aluminium radiatoren

Om de interne delen van een aluminium radiator te beschermen, adviseren experts het gebruik van Fernox Protector. Dit essentiële middel is eenvoudig te gebruiken. Nadat de aluminium radiator aan de muur is bevestigd en de leidingen zijn aangesloten, wordt de protector van bovenaf in de radiator gegoten (verwijder hiervoor de afsluitdop aan de bovenzijde van de radiator). Vervolgens worden de leidingkranen geopend. Hierdoor vult de radiator zich met de protector en water, wat vervolgens door de volledige CV-kring wordt verspreid.

Let op: ontlucht tijdens het vullen van de centrale verwarming badkamerradiatoren.

Externe reiniging van aluminium radiatoren

Voor het schoonmaken van de buitenkant van aluminium radiatoren wordt aanbevolen om een licht vochtige doek te gebruiken. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen of -sponzen om krassen of doffe plekken te voorkomen. Ook agressieve schoonmaakmiddelen met zuren of op basis van aceton moeten worden vermeden.

Tips van de badkamerexperts

Badkamerexperts raden aan om de CV-ketel in de herfst te laten controleren door een installateur, nog voordat de echt koude maanden aanbreken. Een jaarlijkse controle kan veel problemen voorkomen. Ondanks dat sommige problemen lijken te ontstaan door niet ontluchte radiatoren, beginnen sommige problemen eigenlijk bij de ketel zelf. Wees dus op tijd voordat veel mensen een installateur nodig hebben in de koudste maanden.

Het blijft ook altijd verstandig om je badkamerradiator elk jaar te ontluchten voor optimaal gebruik.

Wist je dat?

De aluminium radiatoren van X²O Badkamers zijn vervaardigd uit hoogwaardig aluminium en voorzien van gelaste afwerking. Dit vermindert de kans op corrosie en voorkomt bovendien lekkage. In tegenstelling tot niet-gelaste radiatoren worden aluminium radiatoren uit één stuk gemaakt, waardoor ze niet tikken. Of je nu geniet van een ontspannend bad of een verfrissende douche neemt, je relaxmoment wordt niet verstoord door een tikkende radiator!

Ga jij voor een aluminium radiator of een van de andere designradiatoren? Bekijk ze in een van de X²O showrooms of shop online op x2o.nl!