Foto: press_2013//badkamer_installeren.jpg

De installatie van de badkamer

Het eind van de verbouwing van de badkamer is in zicht. De installatie van de badkamer is het laatste puntje op de to-do lijst.

Guido van Loon

Ga je zelf klussen of laat je een vakman zijn gang gaan? Het is belangrijk om dit van te voren te bepalen om onduidelijkheden te voorkomen. Voorafgaand aan de installatie vindt de sloop, verbouwing en/of renovatie plaats. In de praktijk is dat laatste alleen aan te raden voor de doorgewinterde doe-het- zelver. Houd, hoe dan ook, altijd in je achterhoofd dat de uitvoering consequenties kan hebben voor het behoud van jouw garantievoorwaarden.

Onmisbare vakmannen

Hoe wil je de installatie van de badkamer verzorgd hebben? Je badkamerdroom mag natuurlijk niet uitlopen in een nachtmerrie. Daarom is het voor de niet doorgewinterde doe-het-zelvers aan te raden een vakman te raadplegen. Je stelt de verbouwing volledig op in een contract. Je baseert dit contract op de eerdere offerte en eventuele veranderingen die je wenst. Zie erop toe dat je dit contract samen met de installateur doorneemt, zo mogelijk op de plaats van de verbouwing. Zo voorkom je misverstanden. Ook installateurs en aannemers werken met offertes en nauwkeurige contracten. Na het tekenen van het contract dien je een aanbetaling te doen. Controleer tijdens de bouw regelmatig of alles verloopt zoals is afgesproken. Let erop dat, als er meerwerk wordt verricht, het voor jou duidelijk is welke extra kosten dit met zich meebrengt. Het beste is om van tevoren een maximum te stellen aan al het meerwerk. Vaak is het ook een slimme zet om een hoofdaannemer te kiezen die vervolgens zelf zijn favoriete onderaannemers erbij haalt: loodgieters, elektriciens en dergelijke. Misschien niet de goedkoopste, maar wel de meest efficiënte methode. Zij werken tenslotte vaker samen. Potentieel kostbare afstemmingsproblemen blijven op die manier zo klein mogelijk.

Zelf doen!

Mocht je zelf alle deskundigheid en een paar gouden handen in huis hebben, dan kun je alleen het materiaal laten leveren. Tip: realiseer je dat het zelf monteren soms ook de nodige frustratie met zich mee kan brengen. Als je een gedeelte van de badkamer zelf wilt doen, kun je zelf het sloopwerk uitvoeren en de installatie laten verzorgen in samenwerking met de installateur.

Gedetailleerde planning

Maak een werkschema van de verbouwing, met een gedetailleerde planning van de werkzaamheden. Voor een volledige renovatie van de badkamer zijn gemiddeld vijftien werkdagen nodig. Houd dus rekening met zo'n drie weken, inclusief de weekenden. Wat komt er allemaal bij kijken?

Slopen

Er moet gesloopt worden. Alles moet eruit en de tegels moeten eraf.
Maatvoering Als alles kaal is, neem je de precieze maten op. Bepaal waar de leidingen, aan- en afvoer terecht komen en waar wandcontactdozen geplaatst zullen worden.
Frezen Om de sleuven voor de leidingen mooi weg te werken, frees je deze in de muur.
Stucen Begin aan het stucwerk. Voorzie tegels op de wanden van een coating om ze goed te kunnen laten hechten.

Betegelen

Betegel de wanden, inclusief het voegen.
Vloerverwarming Wanneer je graag vloerverwarming wilt, kun je deze op dit moment leggen.
Cement storten Voorzie de ondergrond van zandcement, daarna kun je aan het betegelen beginnen.
Installatie Plaats het sanitair, meubilair en de rest van het interieur. Bevestig de verlichting en sluit deze aan.

Je kunt genieten van je nieuwe badkamer.

Indien je een klacht hebt over het afgeleverde werk of de materialen, en deze klacht wordt niet naar tevredenheid opgelost, dan kun je je wenden tot de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC). Meer informatie: tel. 070-310 53 10 of kijk op www.geschillencommissie.nl.

Guido van Loon - Wonen.nl

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
Amira

Doetinchem

6 jaar geleden