Foto: Duurzame-badkamer-is-het-de-moeite-waard

Duurzame badkamer, is het de moeite waard?

De badkamer wordt vaak en intensief gebruikt. Bij de meeste gezinnen is het tevens de ruimte waar het meeste water gebruikt wordt.

Guido van Loon

Niet alleen dat, deze ruimte is vaak ook een grootverbruiker van de energie in huis. Dat maakt de badkamer ook een ideale plaats om de impact van je huis op het milieu te verminderen. Want met een badkamer kun je veel kanten uit, zegt ook Elle.

Wij nemen met je door hoe je jouw badkamer duurzaam kunt maken, in welke zin je hier baat bij hebt.

Schoonmaken

Allereerst, een badkamer moet makkelijk schoon te maken zijn. Vaak zijn doucheruimtes een vrij fors karwei om goed schoon te maken. Dit heeft als gevolg dat er enorm veel chemische middelen worden gebruikt. Tevens wordt de levensduur van een cabine vaak verkort door verkleuring en vervuiling. Tegenwoordig zien we vaker gebruik van rvs. Als je kiest voor rvs voor je badkamer dan ben je zeker duurzaam bezig.

Daarnaast is het aan te bevelen gebruik te maken van biologische en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Deze zijn voor de badkamer minder agressief en zo houd je de badkamer makkelijk en natuurlijk schoon.

Duurzame badkamer ontwerp

Duurzaamheid is altijd iets dat begint bij het ontwerpen van de badkamer. Een badkamer produceert te allen tijde een grote hoeveelheid vocht. Hierdoor moet je altijd extra aandacht besteden aan ventilatie en materialen. Een verkeerde keuze in materiaal kan leiden tot schimmelvorming, dit komt de badkamer natuurlijk niet ten goede. Een badkamer gemaakt van conventionele materialen zoals acryl en vinyl zijn producten van aardolie die nauwelijks te recyclen zijn. Gebruik van keramische tegels en glas zijn vaak de beste keuze.

Bij het ontwerp is het dus ook zaak om te zorgen voor genoeg mogelijkheden tot ventilatie. Een raam dat open staat, op een kier of iets verder is vaak ideaal. Wanneer dit onvoldoende blijkt dan is een goed functionerend ventilatiesysteem aan te raden. Dit zorgt ervoor dat vocht niet naar de rest van het huis komt en hier zorgt voor problemen.

Op zoek naar de juiste accessoires voor een duurzame badkamer? Neem dan eens een kijkje bij Sanispecials!

Tips voor een duurzame badkamer

Bij deze geven we je snel nog een aantal tips voor een duurzame badkamer.
- Maak de keuze voor een waterbesparende douchekop. Door de grote weerstand kan hiermee een hoop water worden bespaart zonder te boeten aan comfort. Een waterbesparende douchekop heeft 5 liter doorstromend water per minuut.
- Gebruik waar mogelijk koud water om energie mee te besparen.
- Laat de ventilator nog even doorlopen na het douchen. Zo kun je de levensduur van behang en verf verlengen en vermijd je schimmels.
- Linoleum van houtmeel, lijnolie en harsen is een goed alternatief voor vinyl.

Baat bij duurzaamheid

Heb je baat bij een duurzame badkamer? Ja, dat heb je zeker! Een duurzame badkamer zorgt niet enkel voor een bijdrage aan een positieve impact op het milieu. Je hebt ook een badkamer die een langere levensduur heeft, makkelijker schoon te maken is en dit zorgt dus voor positieve effecten op de korte en op de lange termijn.

Ook kun je kiezen voor opties als een waterbesparende douchekop, deze bespaart water op een slimme manier waardoor je badkamer dus ook minder water verbruikt. Dan bespaar je dus ook op de maandelijkse energierekening!

Reacties